UPDATE:
GREVA generala din invatamant se suspenda incepand cu 13 iunie, conform anuntului facut de Federatiile sindicale din Educatie. Decizia sindicatelor este conditionata de includerea in Ordonanta de Urgenta ce urmeaza sa fie adoptata de Guvern a prevederilor referitoare la salariul debutantului si de acordarea primei transe de majorare salariala de la 1 ianuarie 2024.
Guvernul va aproba, luni (n.n 12 iunie) ordonantele de urgenta privind majorarile salariale pentru personalul din Educatie, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciuca, la inceputul sedintei Executivului, dupa anuntul sindicatelor din invatamant privind suspendarea grevei.
"Am decis, la nivelul coalitiei si in deplin consens cu liderii de sindicat, ca odata ce avem raspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea la clasa a tuturor dascalilor, vom adopta si ne vom tine de cuvant, cum am facut-o si pana acum, prin adoptarea ordonantei de urgenta cu elementele de continut asa cum au fost ele agreate impreuna cu sindicatele. (...) In deplin dialog cu sindicatele, reprezentantii profesorilor, cu reprezentantii parintilor, cu reprezentantii elevilor, am considerat ca este absolut necesar sa incheiem acest conflict de munca si sa asiguram (...) solutia prin care sa putem sa incheiem anul scolar, sa se deruleze Evaluarea nationala si, desigur, sa se deruleze examenul de Bacalaureat. Ca atare, vom adopta ordonanta de urgenta, de fapt sunt doua ordonante de urgenta, pentru ca una vizeaza asigurarea cresterilor salariale de la bugetul de stat si desigur asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesionala, bani care vor fi pe liniile de finantare europeana", a precizat Nicolae Ciuca...citeste continuarea pe PortalInvatamant >>> Stire initiala
Va informam ca o noua Ordonanta de Urgenta (OUG) pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat a fost publicata din data de 11 iunie pe site-ul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, in transparenta decizionala.
In Nota de fundamentare a proiectului se poate observa ca se propune ca, incepand cu data de 1 iunie 2023 se majoreaza salariile de baza ale personalului didactic si personalului didactic auxiliar din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare functie.
Cu aceeasi suma se majoreaza salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum si pentru celelalte categorii de functii cuprinse in anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si care desfasoara activitatea in sistemul national de invatamant.
Salariile personalului nedidactic din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare functie.
"Aceasta suma se acorda si pentru personalul nedidactic incadrat la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, avand in vedere faptul ca pentru unele categorii de functii, grila aflata in plata este sub nivelul salariului de baza minim aflat in plata, fiind necesar ca de aceasta suma, de 400 de lei sa beneficieze si aceasta categorie de personal".
Majorarile salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei. Impactul asupra bugetului de stat, in anul curent, va fi de - 2.705.505 lei.
"Impactul financiar calculat in prezentul proiect de ordonanta de urgenta include si sumele cuprinse in Ordonanta de Urgenta nr. 53/2023. De majorarile salariale prevazute in prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior. In contextul in care Romania are obligatia sa respecte jaloanele impuse prin PNRR si avand in vedere situatia exceptionala care impus adoptarea prezentei ordonante de urgenta, in urma negocierilor desfasurate intre reprezentantii Guvernului si liderii federatiilor sindicale care au declansat greva generala la nivelul sistemului national de invatamant, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de invatamant si respectarea dreptului la educatie pentru 3 milioane de elevi, in urma negocierilor Guvern-Federatii sindicale, s-a convenit asupra faptului noua lege a salarizarii va avea la baza principiul potrivit caruia salariul de baza al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat cunoscut si care reprezinta 23% din maximul grilei de
salarizare din sistemul public, iar cresterea salariala pe noua grila se va face etapizat, prima transa de la 1.01.2024 fiind de 50% din cresterea salariala prevazuta de noua lege a salarizarii".
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Nistor a declarat duminica dimineata (n.n 11 iunie), ca greva in Educatie continua, sindicalistii urmand sa primeasca proiectul actului normativ cu propunerile Guvernului si in functie de continutul acestuia vor da un raspuns pana luni.
Va reamintim ca Greva generala din educatie a fost inceputa in data de 22 mai 2023.
Ce prevede noul proiect de OUG cu privire la salariile profesorilor?
Art.I
La Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, publicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, Anexa I Cap.I lit.A se modifica si se inlocuieste cu anexa la prezenta ordonanta de urgenta.
Art.II
La articolul I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, dupa alineatul (1.1 ) se introduc trei noi alineate, alin. (1.2) - (1.4) cu urmatorul cuprins...continuarea pe PortalInvatamant >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<