Transparenta salariala si aplicarea principiului EGALITATII de remunerare pentru aceeasi munca - directive europene

transparenta salarialaaplicarea principiului egalitatii la locul de muncaDirectiva (UE) 2023/970
Transparenta salariala si aplicarea principiului EGALITATII de remunerare pentru aceeasi munca - directive europene
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam Directiva (UE) 2023/970 a Parlamentului European si a Consiliului din 10 mai 2023 de consolidare a aplicarii principiului egalitatii de remunerare pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare intre barbati si femei prin transparenta salariala si mecanisme de asigurare a respectarii legii a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii, adica la 5 iunie.
 
Va informam ca recent Parlamentul European a adoptat noi masuri, in ceea ce priveste salariile. Concret, acestea se vor transpune in legislatia europeana, inclusiv in cea din Romania.
 
Noua legislatie va cere companiilor din Uniune sa divulge angajatilor informatii utile pentru a compara salarii si a expune diferente de remunerare intre femei si barbati.
 
Parlamentul a adoptat in plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 impotriva si 76 abtineri. Astfel, structurile de salarizare care compara nivelurile de remunerare vor trebui sa se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atat privind criteriile care stau la baza lor, cat si sistemele de evaluare si de clasificare a locurilor de munca. Anunturile de posturi vacante si titlurile posturilor vor trebui sa fie si ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare sa se desfasoare intr-un mod nediscriminatoriu.
 
In cele ce urmeaza va prezentam textul Directivei, in care se pot identifica modificarile care vor fi transpuse si in Romania:
 
Articolul 1 - Obiect
 
Prezenta directiva stabileste cerinte minime menite sa consolideze aplicarea principiului egalitatii de remunerare pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare intre barbati si femei („principiul egalitatii de remunerare”), consacrat la articolul 157 din TFUE, precum si interzicerea discriminarii, prevazuta la articolul 4 din Directiva 2006/54/CE, in special prin transparenta salariala si mecanisme consolidate de asigurare a respectarii legii.
 
Articolul 2 - Domeniul de aplicare
 
(1) Prezenta directiva se aplica angajatorilor din sectorul public si din sectorul privat.
(2) Prezenta directiva se aplica tuturor lucratorilor care au un contract de munca sau un raport de munca, astfel cum este definit de legislatia, conventiile colective de munca si/sau practicile in vigoare in fiecare stat membru, tinand seama de jurisprudenta Curtii de Justitie.
(3) In scopul articolului 5, prezenta directiva se aplica solicitantilor de locuri de munca.
 
CAPITOLUL II - TRANSPARENTA SALARIALA
 
Articolul 5 - Transparenta salariala inainte de angajare
 
(1) Candidatii la ocuparea unui loc de munca au dreptul de a primi, de la angajatorul potential, informatii cu privire la:
(a) nivelul initial de remunerare sau intervalul aferent acesteia, stabilit pe baza unor criterii obiective, neutre din punctul de vedere al sexului, care urmeaza sa fie atribuit pentru postul in cauza; si
(b) dupa caz, clauzele relevante ale conventiei colective de munca aplicate de angajator in legatura cu postul respectiv.
Aceste informatii se furnizeaza intr-un mod care sa asigure o negociere in cunostinta de cauza si transparenta in ceea ce priveste remuneratia, de exemplu printr-un anunt de post vacant publicat, inaintea interviului de angajare sau, in alt mod.
(2) Angajatorul nu solicita din partea candidatilor informatii cu privire la istoricul lor salarial in cursul raporturilor lor de munca curente sau anterioare.
(3) Angajatorii se asigura ca anunturile de posturi vacante si denumirile locurilor de munca sunt neutre din punctul de vedere al sexului si ca procesele de recrutare se deruleaza in mod nediscriminatoriu, astfel incat sa nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare pentru aceeasi munca sau pentru o munca de aceeasi valoare („dreptul la egalitatea de remunerare”).
 
Articolul 7 - Dreptul la informare
 
(1) Lucratorii au dreptul de a solicita si a primi, in scris, in conformitate cu alineatele (2) si (4), informatii cu privire la propriul nivel de remunerare si la nivelurile medii de remunerare, defalcate in functie de sex, pentru categoriile de lucratori care presteaza aceeasi munca ca ei sau o munca de aceeasi valoare ca a lor.
(2) Lucratorii au posibilitatea de a solicita si de a primi informatiile mentionate la alineatul (1) prin intermediul reprezentantilor lucratorilor, in conformitate cu dreptul intern si/sau cu practicile nationale. De asemenea, au posibilitatea de a solicita si de a primi informatiile prin intermediul unui organism de promovare a egalitatii.
Daca informatiile primite sunt inexacte sau incomplete, lucratorii au dreptul de a solicita, personal sau prin intermediul reprezentantilor lucratorilor, clarificari si informatii suplimentare si rezonabile in legatura cu oricare dintre datele furnizate, precum si de a primi un raspuns motivat.
(3) Angajatorii informeaza anual toti lucratorii cu privire la dreptul lor de a primi informatiile mentionate la alineatul (1) si la actiunile pe care le au de intreprins lucratorii pentru a-si exercita acest drept.
 
(4) Angajatorii furnizeaza informatiile mentionate la alineatul (1) intr-un termen rezonabil, dar, in orice caz, in termen de doua luni de la data formularii cererii.
(5) Lucratorii nu sunt impiedicati sa divulge informatii despre remuneratia lor in scopul asigurarii aplicarii principiului egalitatii de remunerare. In special, statele membre introduc masuri de interzicere a clauzelor contractuale care limiteaza posibilitatea lucratorilor de a divulga informatii despre remuneratia lor.
(6) Angajatorii pot solicita lucratorilor care au obtinut informatii in temeiul prezentului articol, altele decat cele referitoare la propria remuneratie sau propriul nivel de remunerare, sa nu utilizeze informatiile respective in alt scop decat pentru a-si exercita dreptul la egalitatea de remunerare.
(...)
 
Va precizam ca statele membre asigura intrarea in vigoare a actelor cu putere de lege si a actelor administrative necesare pentru a se conforma acestei directive pana la 7 iunie 2026.
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transparenta salarialaaplicarea principiului egalitatii la locul de muncaDirectiva (UE) 2023/970

Data aparitiei: 18 Mai 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Transparenta salariala si aplicarea principiului EGALITATII de remunerare pentru aceeasi munca - directive europene Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]