Multi dintre bugetarii care si-au primit salariul pe luna ianuarie au avut surpriza sa constate ca acesta nu a crescut cu 15% fata de decembrie 2010, asa cum anuntase Guvernul.
Mai mult decat atat, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a semnalat cazuri in care salariile profesorilor sunt chiar mai mici in luna ianuarie decat in decembrie 2010.
"Sunt situatii in care salariul din ianuarie 2011 este mai mic decat cel din decembrie 2010, daca s-au scazut sporurile pentru conditii vatamatoare si sumele compensatorii acordate in 2010. Este si un caz in care un profesor platit in 2010 potrivit prevederilor Legii 221/2008, cu salariul majorat cu 33,4%, a pierdut in ianuarie aceasta majorare si i s-a acordat marirea de 15%, dar in realitate are salariul mai mic decat in decembrie 2010", a aratat FSLI intr-un comunicat de presa.
De partea cealalta, premierul Emil Boc a explicat ca este vorba de o confuzie: „Majorarea de 15% s-a aplicat la salariul brut, asa ca procentul se reflecta in mod diferit in salariul net, in functie de mai multi factori”.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
La randul sau, Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul de Finante, a declarat ca salariile nete ale bugetarilor au crescut in medie cu 14% ca urmare a majorarii de 15% aplicata de Guvern din cauza deducerilor aplicate salariilor: “Din cauza sumelor deductibile, reducerea de salarii de anul trecut a fost pe brut de 25%, dar netul a scazut in medie cu 24%. Tot asa, acum, cresterea netului in medie a fost de 14% in functie de deducerile aplicate. Deducerile se stabilesc in functie de salariu si de numarul persoanelor aflate in intretinere”.