In familiile monoparentale NU va fi necesara declaratia celuilalt parinte pentru dreptul la zile libere

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 Februarie 2021
17 Februarie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
familii monoparentale zile liberedeclaratie parinte zile libereministrul muncii raluca turcan
In familiile monoparentale NU va fi necesara declaratia celuilalt parinte pentru dreptul la zile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a explicat recent ca solicitarea dreptului la zile libere pentru supravegherea copiilor sau la majorarea salariala, in cazul familiilor monoparentale, nu va mai avea nevoie de declaratia celuilalt parinte.
 
"Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice se aplica neunitar in cazul familiilor monoparentale. Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salariala, iar altii nu. Am transmis colegilor din Parlament cateva amendamente prin care sa clarificam o serie de aspecte si sa asiguram aplicarea unitara a reglementarilor in vigoare, astfel incat sa nu afectam sanatatea copiilor si siguranta acestora in lipsa parintilor care sa-i supravegheze in zilele in care cursurile se tin online.

Astazi (marti, 16 februarie 2021, n.r.), Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale astfel: in cazul familiei monoparentale, nu este necesara declaratia celuilalt parinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salariala (...)", scris ministrul Turcan pe pagina sa de socializare, aminteste Agerpres. 
 
Totodata, facand referire la angajatii sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatii din penitenciare si personalul din unitatile sanitare publice, ministrul a precizat ca acestia vor putea solicita acordarea de zile libere, cu acceptul angajatorului. 
 
"Daca parintele nu solicita acordarea zilelor libere, atunci acesta beneficiaza de majorarea salariala de 75%. In situatia in care aceste drepturi s-au acordat, sumele platite nu constituie debite si nu se recupereaza", a explicat ministrul Raluca Turcan.
 
In 16 februarie au fost adoptate mai multe amendamente emise de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale pentru modificarea OUG nr.147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2.
 
Noile amendamente au fost facute astfel incat numarul zilelor libere care se acorda sau numarul de zile aferente majorarii salariale sa se stabileasca in functie de perioada prevazuta de hotararea comitetului judetean pentru situatii de urgenta/Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta sau de decizia conducerii unitatilor/institutiilor de invatamant in cazul in care limitarea sau suspendarea activitatilor didactice se stabileste ca urmare a aparitiei cazurilor de imbolnavire in unitatea de invatamant/de educatie timpurie anteprescolara.
 
"Daca limitarea sau suspendarea activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor este stabilita prin decizia conducerii unitatilor sau institutiilor de invatamant, aceasta trebuie comunicata parintilor in maximum 24 ore de la emitere, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare, pentru ca parintii sa o poata depune, in copie, la angajator, in vederea solicitarii zilelor libere sau a majorarii salariale", a transmis Ministerul Muncii printr-un comunicat oficial, citat de Agerpres.
 
Potrivit aceleiasi surse, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat autoritatilor inca din luna noiembrie a anului trecut modificari astfel incat si parintii din familii monoparentale sa poata benefici de zile libere pentru supravegherea copiilor.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]