Editorial, 22.07.2009 - Gabriela Chirazof
Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are obligatia de a realiza un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu varste intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale, in scopul facilitarii accesului lor la un loc de munca.
Prin acesti tineri legiuitorul intelege:
- tineri proveniti din centrele de plasament si centrele de primire a copilului din cadrul serviciilor publice specializate si al organismelor private autorizate in domeniul protectiei copiilor;
- tineri singuri cu copii in intretinere;
- tineri familisti cu copii in intretinere;
- tineri familisti fara copii in intretinere;
- tineri familisti care au executat pedepse privative de libertate;
- alte categorii de tineri aflati in dificultate.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In scopul integrarii sau reintegrarii in munca persoanele mentionate pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de ANOFM, in baza unui contract de solidaritate incheiat intre tanarul beneficiar si Agentie pe o durata de pana la 2 ani, dar nu mai putin de un an.
In baza contractului de solidaritate angajatorul va incheia cu tanarul un contract individual de munca pe durata determinata, egala cu cea a contractului de solidaritate.
Acesti angajatori care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate sunt denumiti angajatori de insertie.
Angajatorii de insertie vor incheia conventii cu Agentia prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica.
Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tinerii prevazuti la alineatul precedent cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tanarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data. Aceasta suma se acorda angajatorului pe o perioada de maximum 2 ani, pana la implinirea de catre angajat a varstei de 25 de ani.
Sumele se deduc din contributia pe care angajatorul de insertie este obligat, conform legii, sa o vireze lunar in contul bugetului asigurarilor pentru somaj.
_____________________________________________________________
Luati intotdeauna deciziile corecte referitoare la salarizare!
Evitati neintelegerile cu angajatii in probleme de legislatia muncii!
_____________________________________________________________