Adaosurile la salariu nu se inregistreaza in Revisal!

Adaos la salariuHG 500/2011indemnizatieRevisalsporcontract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: Ce reprezinta indemnizatiile si adaosurile la salariu? Este obligatorie inregistrarea acestora in registrul electronic (Revisal) in situatia in care sunt apar mentionate in CIM ?


Raspuns: Adaosurile la salariu de baza sunt:
- adaosul de acord;
- premiile acordate din fondul de premiere;
- alte adaosuri convenite la nivelul unitatilor si institutiilor;

Alte venituri sunt:
- cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor, care este de pana la 10% in cazul societatilor comerciale si de pana la 5% in cazul regiilor autonome;
- tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa si alte instrumente similare acordate conform prevederilor legale si intelegerii partilor.

Astfel, primele acordate salariatilor pentru a recompensa unele merite in activitate, primele cu ocazia diferitelor sarbatori, comisionul la vanzari constituie adaos la salariul de baza si nu se completeaza in REVISAL Indemnizatia la salariu poate fi indemnizatia de conducere, ceea ce reprezinta un spor cu caracter permanent. In legislatie nu exista o definitie a sporurilor cu caracter permanent. In aceasta situatie, caracterul de spor permanent, consider ca va fi stabilit raportat la perioada de timp in care salariatul presteaza munca in conditiile pentru care se acorda sporul. Astfel, daca salariatul presteaza regulat munca in conditiile pentru care se acorda un spor, sporul respectiv va fi considerat ca avand caracter permanent. HG 500/2011 stabileste ca in registrul general de evidenta a salariatilor se inscriu salariul, sporurile si cuantumul acestora. Asadar, actul normativ nu face distinctie dupa caracterul sporului de permanent sau nepermanent. Insa, in Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului general de evidenta a salariatilor (Revisal) publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii sporurile sunt definite ca fiind sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.

Asadar, din perspectiva acestor Specificatii tehnice, in registrul de evidenta a salariatilor se inscriu numai sporurile cu caracter permanent evidentiate in contractul individual de munca. Conform art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (4) din Codul muncii , salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. Sporurile constituie elemente ale veniturilor salariale fapt pentru care ele trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca.

Asa cum am aratat cu privire la inscrierea in registrul general de evidenta a salariatilor, HG 500/2011 prevede la art. 3 alin. (2) lit. g) ca in registru se completeaza salariul, sporurile si cuantumul acestora. Conform Specificatiilor Tehnice privind intocmirea si transmiterea Registrului de evidenta a salariatilor (Revisal), prin salariu se intelege salariul de baza lunar brut. Salariul de baza este elementul principal si fix al salariului ce nu poate fi mai mic decat salariu minim pe economie si se stabileste pentru fiecare salariat in raport de o multitudine de factori cum ar fi: calificarea, importanta, complexitatea atributiilor de serviciu, etc. Sporul la salariu de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se acorda in functie de conditiile in care se presteaza munca.

Adaosul la salariul de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se poate acorda in functie de performantele individuale daca partile contractului individual de munca au stabilit astfel. In concluzie, in Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se completeaza salariul de baza lunar brut si cuantumul sporurilor, nu si adaosurile la salariul de baza.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Adaos la salariuHG 500/2011indemnizatieRevisalsporcontract de munca

Data aparitiei: 22 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adaosurile la salariu nu se inregistreaza in Revisal! Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]