Detasarea unui salariat. Durata muncii poate fi modificata in perioada detasarii?

detasare salariatprogram lucru salariat detasatart 52 codul muncii
Detasarea unui salariat. Durata muncii poate fi modificata in perioada detasarii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de muncainceteaza de drept.
 
In perioada detasarii contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin.(1) lit. d) din Codul muncii. Prin urmare, angajatorul care l-a detasat pe salariat nu poate incheia cu salariatul act aditional de modificare a contractului individual de munca in perioada de suspendare intrucat sunt suspendate toate termenele care au legatura cu modificarea contractului individual de munca.
Totodata, prin efectul detasarii nu se poate modifica durata muncii.
 
"Intrebare: O firma detaseaza un salariat angajat cu 4 ore/zi la alta societate sase luni in perioada 16.04.2021-15.10.2021.In 11.10.2021 se primeste o decizie de prelungire detasare pentru inca 3 luni, in perioada 16.10.21-15.01.2022 in care este specificat si faptul ca programul va fi de 8 h/zi. In statul de plata salariatul respectiv figureaza suspendat cu 4 ore/zi, pe toata perioada celor 9 luni. Suntem anuntati ca se va prelungi perioada cu inca 6luni, incepand cu 16.01.2022 dar cu program de 2h/zi. Cum inregistram in Revisal modificarile timpului de lucru avand in vedere ca angajatul in cauza are contractul de munca suspendat."
 
 
Raspunsul specialistilor:
 
 
Conform art. 45 din Codul muncii
 
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
 
In consecinta, salariatul incadrat cu 4 ore nu poate sa presteze activitate in detasare cu 8 ore sau cu 2 ore.
 
Angajatorul la care este detasat salariatul nu are competenta sa decida ca salariatul presteaza activitate mai putin sau mai mult decat durata muncii mentionata in contractul individual de munca.
 
Prin urmare, nu se fac inregistrari in Revisal a unor modificari ce nu pot fi facute in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Modificarea duratei muncii poate fi facuta doar daca detasarea inceteaza si este apoi dispusa din nou cu reluarea procedurii.
 
 
Un raspuns valabil la data de 15.01.2022, oferit de specialistii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare salariatprogram lucru salariat detasatart 52 codul muncii

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasarea unui salariat. Durata muncii poate fi modificata in perioada detasarii? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]