Va reamintim ca, potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de muncainceteaza de drept.
In perioada detasarii contractul individual de munca este suspendat in baza art. 52 alin.(1) lit. d) din Codul muncii. Prin urmare, angajatorul care l-a detasat pe salariat nu poate incheia cu salariatul act aditional de modificare a contractului individual de munca in perioada de suspendare intrucat sunt suspendate toate termenele care au legatura cu modificarea contractului individual de munca.
Totodata, prin efectul detasarii nu se poate modifica durata muncii.
"Intrebare: O firma detaseaza un salariat angajat cu 4 ore/zi la alta societate sase luni in perioada 16.04.2021-15.10.2021.In 11.10.2021 se primeste o decizie de prelungire detasare pentru inca 3 luni, in perioada 16.10.21-15.01.2022 in care este specificat si faptul ca programul va fi de 8 h/zi. In statul de plata salariatul respectiv figureaza suspendat cu 4 ore/zi, pe toata perioada celor 9 luni. Suntem anuntati ca se va prelungi perioada cu inca 6luni, incepand cu 16.01.2022 dar cu program de 2h/zi. Cum inregistram in Revisal modificarile timpului de lucru avand in vedere ca angajatul in cauza are contractul de munca suspendat."
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 45 din Codul muncii
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
In consecinta, salariatul incadrat cu 4 ore nu poate sa presteze activitate in detasare cu 8 ore sau cu 2 ore.
Angajatorul la care este detasat salariatul nu are competenta sa decida ca salariatul presteaza activitate mai putin sau mai mult decat durata muncii mentionata in contractul individual de munca.
Prin urmare, nu se fac inregistrari in Revisal a unor modificari ce nu pot fi facute in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Modificarea duratei muncii poate fi facuta doar daca detasarea inceteaza si este apoi dispusa din nou cu reluarea procedurii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<