Analizam cazul unei societati care are personal in leasing, iar angajatii merg in deplasari la clienti. Documentele aferente deplasarilor se deconteaza la firma care a inchiriat personalul. Societatea in cauza factureaza aceste cheltuieli, anexand urmatoarele: transport, cazare, diurna. Vom stabili in ce masura aceste cheltuieli sunt nedeductibile.
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 91 din Codul muncii in contractul de punere la dispozitie incheiat intre societatea utilizatoare si societatea care este autorizata ca agent de munca temporara trebuie sa se prevada, pe langa comisionul cuvenit agentului si remuneratia la care are dreptul salariatul temporar, orice alte servicii si facilitati acordate salariatului temporar.
De asemenea, conform art. 11 alin. 3 si art. 19 lit. d din HG 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara salariatii temporari se bucura de aceleasi drepturi cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca la utilizator, conferite de lege, de regulamentul intern sau de contractul colectiv de munca aplicabil utilizatorului, asadar si de drepturile referitoare la plata cheltuielilor de transport, cazare si indemnizatie de deplasare (diurna).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
40 Modele de Regulament Intern
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Astfel, daca partile au stabilit prin contractul de punere la dispozitie ca decontarea cheltuielilor aferente deplasarilor salariatilor temporari sa se faca prin intermediul agentului de munca temporara (care actioneaza ca un intermediar in acest caz), atunci cheltuielile de deplasare refacturate sunt deductibile la utilizator, cu conditia ca documentele justificative corespunzatoare sa fie atasate facturii. Aceste cheltuieli vor fi deductibile la societatea utilizatoare in aceleasi conditii ca in cazul cheltuielilor efectuate direct de proprii salariati, respectiv cheltuielile cu transportul si cazarea - la nivelul cheltuielilor efective (art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal ), iar cheltuielile cu diurna - limitat, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice (art. 21 alin. 3 lit. b din Codul fiscal ).