Deductibilitate cheltuieli deplasare pentru salariati temporari

salariati temporaricheltuieli deductibileHG 1256/2011diurnaCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analizam cazul unei societati care are personal in leasing, iar angajatii merg in deplasari la clienti. Documentele aferente deplasarilor se deconteaza la firma care a inchiriat personalul. Societatea in cauza factureaza aceste cheltuieli, anexand urmatoarele: transport, cazare, diurna. Vom stabili in ce masura aceste cheltuieli sunt nedeductibile.

Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 91 din Codul muncii in contractul de punere la dispozitie incheiat intre societatea utilizatoare si societatea care este autorizata ca agent de munca temporara trebuie sa se prevada, pe langa comisionul cuvenit agentului si remuneratia la care are dreptul salariatul temporar, orice alte servicii si facilitati acordate salariatului temporar.

De asemenea, conform art. 11 alin. 3 si art. 19 lit. d din HG 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara salariatii temporari se bucura de aceleasi drepturi cu cele ale salariatilor angajati cu contract individual de munca la utilizator, conferite de lege, de regulamentul intern sau de contractul colectiv de munca aplicabil utilizatorului, asadar si de drepturile referitoare la plata cheltuielilor de transport, cazare si indemnizatie de deplasare (diurna).

Astfel, daca partile au stabilit prin contractul de punere la dispozitie ca decontarea cheltuielilor aferente deplasarilor salariatilor temporari sa se faca prin intermediul agentului de munca temporara (care actioneaza ca un intermediar in acest caz), atunci cheltuielile de deplasare refacturate sunt deductibile la utilizator, cu conditia ca documentele justificative corespunzatoare sa fie atasate facturii. Aceste cheltuieli vor fi deductibile la societatea utilizatoare in aceleasi conditii ca in cazul cheltuielilor efectuate direct de proprii salariati, respectiv cheltuielile cu transportul si cazarea - la nivelul cheltuielilor efective (art. 21 alin. 2 lit. e din Codul fiscal ), iar cheltuielile cu diurna - limitat, in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice (art. 21 alin. 3 lit. b din Codul fiscal ).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariati temporaricheltuieli deductibileHG 1256/2011diurnaCodul muncii

Data aparitiei: 27 Septembrie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deductibilitate cheltuieli deplasare pentru salariati temporari Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]