Atentia noastra se opreste astazi asupra cazului unui salariat care in luna iulie 2011 a fost sanctionat disciplinar prin desfacerea contractului individual de munca, iar in urma unei hotaari judecatoresti a fost reangajat in luna mai 2013, cu acordarea tuturor drepturilor salariale de la data la care i s-a desfacut contractul de munca pana la momentul reangajarii.
Se va stabili daca acesta beneficiaza de premiul din profitul net pentru anul 2012.
Solutia consultantului:
Art. 80 alin. (1) din Codul muncii, republicat, prevede ca in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Asadar, anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare, repus in situatia anterioara concedierii.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei, partile fiind puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti in perioada cuprinsa intre data emiterii deciziei si data reintegrarii, angajatorul datorand salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului din cadrul angajatorului in baza unor acte normative ori in baza deciziei angajatorului.
In consecinta, salariatul reintegrat va beneficia si de primele cuvenite in perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii de catre instanta de judecata in baza contractului individual de munca sau contractului colectiv de munca cu titlu de participare la profitul societatii.