Metionam inca de la inceput ca, in ipoteza in care este vorba despre o persoana nou-incadrata intr-o institutie, pe un asemenea post, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 4 alin.(1) din OUG 57/2015.
Aceste prevederi stabilesc ca, in anul 2016, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii de acelasi fel, precum si pentru personalul promovat in functii sau in grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de
salarizare in plata pentru functiile similare din institutia/autoritatea publica in care acesta este incadrat sau din institutiile subordonate acestora, in cazul in care nu exista o functie similara in plata.
In speta, vom analiza intrebarile sosite pe PortalCodulMuncii.ro: "1) cum se stabileste nivelul maxim al salariului de baza in situatia in care in institutia publica sunt posturi unice pentru care nu exista functie similara in plata? 2) persoana incadrata in cadrul unei primarii, oras de rang III, pe post de auditor clasa I, grad profesional superior, gradatia 5, clasa salarizare 58, in cadrul compartimentului audit care figureaza in orgnigrama cu un singur post. In acest caz, poate beneficia de prevederile OUG 43/2016, art. 3 alin.1?"
In acest context, mentionam ca, personalul deja incadrat va beneficia de acelasi cuantum al salariului de baza aflat in plata, fara acordarea altor majorari salariale.
Asa cum am specificat la inceput, se aplica prevederile art. 4 alin.(1) din OUG 57/2015, pentru personalul nou-incadrat pe functii, pentru personalul numit/incadrat in aceeasi institutie/autoritate publica pe functii.
Pentru a raspunde primei intrebari de mai sus, daca in cadrul institutiei exista functii unice, cu un singur nivel al salariului de baza, acestea raman cu salariul de baza actual.
In cazul intrebarii cu numarul 2, mentionam ca intr-o asemenea ipoteza, nivelul maxim al salariului de baza pentru fiecare functie, grad/treapta, gradatie, nu poate fi determinat prin aplicarea succesiva a legilor anuale de salarizare aplicabile incepand cu anul 2011. In acest caz, nivelul maxim al salariului de baza se refera la salariul de baza cel mai mare aferent aceleiasi functii, grad/treapta, gradatie, vechime in functie sau in specialitate, stabilit si acordat conform actului administrativ intern, daca personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<