Art. 2 lit. c) din Legea 263/2010 referitoare la sistemul unitar de pensii publice consacra principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
In concluzie, drepturile de asigurari sociale printre care regasim si dreptul la pensie se cuvin in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite.
Asadar, sumele de bani ce reprezinta bonusuri care au fost acordate salariatilor intra in baza de calcul la stabilirea pensiei in cazul in care asupra acestora s-au achitat contributii de asigurari sociale.
Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia nr. 19/2011 privind completul competent sa judece recursul in interesul legii ce formeaza obiectul Dosarului nr. 18/2011 a stabilit astfel: .........in conditiile in care se constata de catre instantele investite cu cereri de recalculare a pensiilor ca pentru sumele salariale, reprezentand venituri suplimentare pentru munca in acord, angajatorul a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii, ca aceste drepturi salariale suplimentare au fost incluse in salariul de baza brut, ca bugetul asigurarilor sociale a fost alimentat cu contributia de asigurari sociale platita de catre angajator, aferenta veniturilor salariale suplimentare obtinute de catre salariati, este firesc ca o parte din aceasta contributie sa revina fostilor salariati, in prezent pensionati, si sa fie avuta in vedere la recalcularea drepturilor de pensie, conform Legii nr. 19/2000 si Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2005.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro