3. Forma si inregistrarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ultima actualizare: ianuarie 2008

Art. 16 alin. (1) din Codul muncii prevede: „contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului“.

Cu alte cuvinte, nu este obligatia ambelor parti sa se ocupe de incheierea contractului in forma scrisa, cum se intampla in cazul altor contracte. Raspunde numai angajatorul. Cum?

Art. 276 alin. (1) lit. e) din Codul muncii prevede ca primirea la munca a persoanelor fara incheierea unui contract individual de munca in scris constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei. O asemenea practica este uzual cunoscuta sub numele de „munca la negru“.

Pentru a verifica existenta documentelor legale la angajarea de personal, Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca exercita controlul asupra modului in care sunt aplicate prevederile prezentei legi. Potrivit art. 6 din Legea nr. 130/1999 privind
unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, republicata in Monitorul Oficial nr. 190 din 20 martie 2007, angajatorii au obligatia de a permite efectuarea controlului si de a pune la dispozitie organelor abilitate toate documentele si actele solicitate.

Impotriva actelor de control referitoare la modul de calcul al comisionului datorat si al penalitatilor aferente acestuia se poate formula contestatie, care se solutioneaza de catre organul emitent.

Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (2) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, in cazul controalelor care au ca obiectiv depistarea muncii fara forme legale, registrul unic de control se completeaza dupa efectuarea acestora.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 lei la 9.000 lei refuzul angajatorului de a permite intrarea in incinta unitatii a organelor de control ori de a pune la dispozitie acestora documentele solicitate.

Aceasta este sanctiunea angajatorului. Dar contractul incheiat in forma verbala va fi valabil sau va fi nul?

Potrivit art. 8 din Codul muncii, „relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte“. Acest principiu se aplica si in ceea ce priveste forma incheierii contractului de munca.

Ca urmare, contractul individual de munca este valabil si isi produce efectele chiar daca nu a fost incheiat in forma scrisa. Cum se va putea face dovada existentei unui contract de munca ce s-a incheiat numai in forma verbala? Practic, prin orice mijloc de proba.

Exemplu
Se poate prezenta statul de plata, din care decurge faptul ca salariatului i se platea lunar salariu, se poate utiliza chiar proba cu martori, care sa afirme existenta raporturilor de munca intre parti.

Legea instituie totusi o prezumtie aici: „in situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata“ (art. 16 alin. (2)).

Regula, in ceea ce priveste contractele individuale de munca, o constituie incheierea lor pe durata nedeterminata. Numai prin exceptie ele s-ar putea incheia pe durata determinata, si numai intr-una dintre situatiile exceptionale prevazute limitativ de lege cum ar fi cresterea temporara a activitatii angajatorului sau desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier).

Problema: Aceasta prezumtie impusa de lege este absoluta sau relativa? Cu alte cuvinte, s-ar putea face dovada contrara, in sensul ca, desi nu a fost incheiat in forma scrisa, contractul de munca s-a incheiat pe durata determinata?

Raspunsul este negativ. Potrivit art. 80 alin. (2) din Codul muncii, „angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata. Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie“.

Asadar, un contract incheiat in forma verbala nu poate fi decat un contract incheiat pe durata nedeterminata. Regula devine dificil de aplicat in cazul in care contractul s-a incheiat pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca.

Daca angajatorul nu a incheiat contractul de munca cu inlocuitorul in forma scrisa, in ce temei va inceta acest contract la reintoarcerea titularului? Din formularea legii rezulta ca, practic, contractul nu poate inceta in aceasta situatie. Nu exista temei legal nici pentru incetare de drept, nici pentru concediere. Iar angajatorul va plati, pe de o parte, amenda contraventionala pentru ca nu a incheiat contractul in forma scrisa – si era obligatia lui sa o faca – si, pe de alta parte, va plati despagubiri salariatului inlocuitor daca il concediaza la intoarcerea titularului.

De asemenea, si alte contracte de munca de tip special pot fi incheiate numai in forma scrisa: contractul de munca cu timp partial, contractul de munca la domiciliu, contractul de munca temporara sau contractul de ucenicie.
Contractul individual de munca se va incheia potrivit modelului aprobat prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 64/2003, modificat prin Ordinul nr. 76/2003. Dispozitiilor cuprinse in acest model li se vor adauga orice alte prevederi, clauze sau precizari – corespunzatoare vointei partilor. De fapt, firesc ar fi fost sa nici nu existe un model prestabilit al contractului individual de munca, ci partile sa il redacteze singure – potrivit legii si propriilor lor interese. In plus, o buna parte a dispozitiilor cuprinse in modelul aprobat prin Ordinul ministrului erau deja prevazute in lege, deci ar fi fost oricum aplicabile partilor, fara a mai fi fost necesara reluarea in contractul incheiat.

Odata contractul individual de munca incheiat, acesta va fi inregistrat la inspectoratul teritorial de munca, precum si in registrul de evidenta a salariatilor.

Evident, problema inregistrarii se pune numai in ipoteza unui contract regulat incheiat, adica in forma scrisa.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 05 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

3. Forma si inregistrarea Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]