Da, putem concedia salariatii care refuza sa stea peste program, insa doar in anumite conditii impuse de legislatia in vigoare.
In cazul in care avem de-a face cu o situatie de forta majora sau cand trebuie efectuate anumite lucrari urgente care pot ajuta la prevenirea producerii unui accident, salariatilor li se poate solicita sa ramana peste program.
Refuzul acestora, in conditiile notate mai sus, se poate considera abatere disciplinara sau necorespundere profesionala, in functie de gradul de vinovatie a salariatului care refuza sa indeplineasca sarcinile de serviciu.
Astfel, salariatul in cauza poate si sanctionat disciplinar sau chiar concediat de catre angajatorii sai.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Evident, sanctiunea disciplinara sau concedierea salariatului au loc abia dupa ce s-a finalizat procedura cercetarii disciplinare prealabile si cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.
De asemenea, evidentiem faptul ca in situatia salariatului concediat pe motivul refuzului prestarii de ore suplimentare, nu este necesara trecerea unei perioade de preaviz.
Atentie! Orele suplimentare pot fi solicitate doar de catre angajator. Acesta este obligat sa respecte prevederile din Codul Muncii, referitoare la durata maxima legala a timpului de munca. Astfel, tine cont de faptul ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, in acest nivel fiind incluse si orele suplimentare.
Nu uitati faptul ca pentru persoanele peste 18 ani, durata normala a timpului de munca saptamana este de 40 de ore. Munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru persoanele care inca nu au implinit varsta de 18 ani, durata normala de munca este de 6 ore pe zi, 30 de ore pe saptamana.