Pot sa concediez salariatul care refuza sa stea peste program?

12 Februarie 2014
12 Februarie 2014
ore suplimentareplata orelor suplimentareconcediere refuz efectuare ore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Da, putem concedia salariatii care refuza sa stea peste program, insa doar in anumite conditii impuse de legislatia in vigoare.

In cazul in care avem de-a face cu o situatie de forta majora sau cand trebuie efectuate anumite lucrari urgente care pot ajuta la prevenirea producerii unui accident, salariatilor li se poate solicita sa ramana peste program.

Refuzul acestora, in conditiile notate mai sus, se poate considera abatere disciplinara sau necorespundere profesionala, in functie de gradul de vinovatie a salariatului care refuza sa indeplineasca sarcinile de serviciu.

Astfel, salariatul in cauza poate si sanctionat disciplinar sau chiar concediat de catre angajatorii sai.

Evident, sanctiunea disciplinara sau concedierea salariatului au loc abia dupa ce s-a finalizat procedura cercetarii disciplinare prealabile si cand sunt indeplinite conditiile prevazute de lege.

De asemenea, evidentiem faptul ca in situatia salariatului concediat pe motivul refuzului prestarii de ore suplimentare, nu este necesara trecerea unei perioade de preaviz.

Atentie! Orele suplimentare pot fi solicitate doar de catre angajator. Acesta este obligat sa respecte prevederile din Codul Muncii, referitoare la durata maxima legala a timpului de munca. Astfel, tine cont de faptul ca durata maxima legala a timpului de munca nu poate fi mai mare de 48 de ore pe saptamana, in acest nivel fiind incluse si orele suplimentare.

Nu uitati faptul ca pentru persoanele peste 18 ani, durata normala a timpului de munca saptamana este de 40 de ore. Munca suplimentara este munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal. Pentru persoanele care inca nu au implinit varsta de 18 ani, durata normala de munca este de 6 ore pe zi, 30 de ore pe saptamana.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]