Va reamintim ca munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
"S.R.L. cu sediul in Romania cu obiect de activitate leasing de personal, platitor de impozit profit si de TVA, doreste sa factureze serviciile de inchiriere personal catre societatea mama cu sediul Elvetia. Societatea doreste si sa ramburseze angajatilor cheltuielile efectuate de acestia si sa le acorde diurna. Vor fi si acestea facturate catre clientul din Elvetia. Va rugam sa ne prezentati cum ar fi mai bine structura de facturare catre societatea mama privind cele mentionate mai sus. Salariatii sunt angajati pe societatea din Romania, toate cheltuielile atat cu salariatii cat si celelalte sunt pe societatea din Romania. Care este structura acestei activitati, ce documente/contracte trebuie intocmite intre societati, salariati, etc.? Va rugam toate aspectele de care trebuie sa tinem cont!"
Raspunsul specialistului:
Structura expusa de dvs inteleg ca implica 4 parti:
1.Societatea din Romania - agent de munca temporara
2. Societatea mama din Elvetia
3.Clientul – utilizatorul
4. Salariatii
Conform art.
88 din Codul muncii:
(1) Munca prin agent de munca temporara este munca prestata de un salariat temporar care a incheiat un contract de munca temporara cu un agent de munca temporara si care este pus la dispozitia utilizatorului pentru a lucra temporar sub supravegherea si conducerea acestuia din urma.
Prin urmare, in desfasurarea muncii prin agent de munca nu exista o a patra parte, in speta societatea mama din Elvetia care inteleg ca nu ea are calitagtea de utilizator. Astfel, acest gen de munca implica trei parti: agent de munca temporara, utilizator, salariat temporar.
Inteleg ca societatea din Romania este un agent de munca temporara autorizat. Aceasta societate incheie cu salariatii contract de munca temporara. Apoi incheie cu un utilizator (clientul) contract de punere la dispozitie. Acestui utilizator ii va factura pretul stabilit in contract. Pretul va fi astfel stabilit in contractul de punere la dispozitie astfel incat sa acopere toate cheltuielile cu salariatii ; remuneratie, diurna, transport, cazare, etc.
Societatea mama din Elvetia poate pune la dispozitia unui utilizator salariatii proprii si nu salariatii societatii din Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<