legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Mustrarile nu sunt sanctiuni, concedierea, da

18 Iulie 2011
18 Iulie 2011
sanctiuniconcediereCurtea de Casatieobservatii verbale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Curtea de Casatie a solutionat recent un caz in care un salariat care ocupa functia de manager al unui proiect informativ a fost concediat, motivatia fiind o abatere grava. Acesta a atacat insa in instanta decizia de concediere, pe motiv ca angajatorul nu avea acest drept deoarece epuizase deja optiunile de sanctionare disciplinara prin trimiterea unei scrisori de critica la adresa sarcinilor de lucru, fapt care afecta viitorul colaborarii dintre manager si angajator.

Astfel, salariatul a considerat ca aceasta scrisoare impunea deja o sanctiune disciplinara care impiedica angajatorul sa pronunte o concediere pentru aceleasi fapte. Inainte de a i se prezenta aceste critici, angajatul a fost convocat la o intalnire.

Prin analiza scrisorii, instanta de judecata a constatat ca angajatorul a prezentat esecul unei reuniuni de prezentare in cadrul careia angajatul trebuia sa lanseze programul informatic, iar in final era expusa indoiala cu privire la desfasurarea colaborarii pe viitor. Decizia de concediere a fost insa luata dupa ce angajatorul a primit explicatiile de rigoare din partea salariatului in cauza. Astfel, instanta a decis ca masura de concediere a angajatului este in conformitate cu legea.

Intr-adevar, un salariat nu poate fi sanctionat de doua ori in baza acelorasi motive, insa in aceasta situatie, scrisoarea continea reprosuri, iar acestea nu sunt considerate sanctiuni. Potrivit art. L.1331-1 din Codul Muncii, constituie sanctiune orice masura, alta decat observatiile verbale, luata de catre angajator in urma unei greseli a unui angajat. Masura poate afecta imediat sau nu prezenta salariatului in cadrul companiei, functia ocupata de acesta, cariera sau remuneratia acestuia.
NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: 203 Formulare Editabile la Un Click Distanta!


Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege + 43 formulare CADOU
Gestionarea corecta a documentatiei solicitate de catre inspectorii de munca devine foarte usoara:

  •     Introduceti stickul in calculator sau laptop.
  •     Accesati meniul lucrarii.
  •     Selectati formularul dorit.
  •     Completati rapid si corect.
  •     Printati.

Ati scapat de stresul unui control ITM!

...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT
TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Descarcati raportul GRATUIT
“REGES ONLINE: H.G. nr. 295/2025 si exemple practice”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la NOUTATILE
din HR!
Descarcati raportul
"TOP 9 teste HR: Angajare, Evaluare si Motivare a angajatilor"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]