Detasat in Romania. Diurna platita de angajatorul roman. Ce consecinte apar?

20 Mai 2013
20 Mai 2013
DiurnaDelegareDetasareformularul 224detasatangajator roman
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos cazul unei persoane detasate dintr-un stat membru UE pentru o perioada de 6 luni. In scrisoarea de detasare se prevede plata unei diurne de 80 RON/zi de catre angajatorul roman. Vom vedea daca in acest caz diurna se impoziteaza si care va fi suma.

In plus, in cazul in care diurna trebuie impozitata in Romania, vom vedea cum se realizeaza aceasta impozitare si cum se declara retinerea taxelor catre autoritati, avand in vedere ca nu exista un contract de munca semnat cu angajatul respectiv, iar acesta nu este pe statul de salarii din Romania si singurul venit care il primeste in Romania este diurna.

Solutia consultantului:

Angajatorul roman efectueaza o plata in numele angajatorului din Olanda. In practica, asa cum de altfel este si corect, plata se face de societatea din statul din care salariatul este detasat iar cheltuiala este refacturata societatii din Romania.

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate declara impozitul pe aceste venituri in formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

In consecinta, venitul impozabil apreciem ca va fi declarat de salariat in formularul 224 alaturi de celelalte venituri pe care le primeste de la angajatorul din Olanda.

Conform Instructiunilor de completare a formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania" cod 14.13.01.13/5  aprobate prin OANAF 52/2012, declaratia se completeaza de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate, precum si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si ale posturilor consulare acreditate in Romani iar termen de depunere este lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare pentru care s-a realizat venitul.



NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]