Venituri din salarii din strainatate. Ce declaratii se vor depune in Romania?

Venituri din salarii din strainatatedeclaratii venituri din strainatate
Venituri din salarii din strainatate. Ce declaratii se vor depune in Romania?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rugam sa ne precizati ce obligatii declarative/fiscale suplimentare are in Romania un cetatean roman care este angajat in Romania cu contract individual de munca (cu 8 ore, cu functie de baza) si doreste sa incheie in paralel un contract de munca cu o firma care are sediul in UE (Ungaria) si cu o alta firma non UE (Republica Moldova)."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Ordinul nr. 3706/2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, precum si a altor aspecte procedurale.
 
Stimate angajator/manager HR!
 
Va facem o promisiune: indiferent ce problema aveti de rezolvat - cu contracte de munca, fise de post, concedii, detasari, abateri disciplinare, pontaj, inregistrari in Revisal, demisii, pensionari, regulament intern, diurne, medicina muncii, GDPR - in Consilier Codul Muncii gasiti in maximum 1 minut solutia, detalii AICI >>>
 
Conform acestui ordin, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania, pot exista 2 situatii:
 
Situatia 1
 
Angajatorul nerezident (fiecare angajator)incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale.
 
In aceasta situatie, salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
 
Acordul privind preluarea obligatiei de plata a contributiilor sociale se depune la organul fiscal in copie tradusa in limba romana, certificata de un traducator autorizat:
 
- fie de angajatorul nerezident in mod direct;
- fie de salariat odata cu  declaratia 020 daca este imputernicit de angajator (in acest caz salariatul trebuie sa prezinte la ANAF si imputernicire din partea angajatorului).
 
In acest caz in care se incheie acord, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
 
In consecinta, salariatul poate sa plateasca si sa declare contributiile sociale daca:
 
- a incheiat acord cu angajatorul in acest sens;
- s-a inregistrat fiscal prin formularul 020 ca platitor de taxe.
 
In aceasta situatie salariatul preia obligatia de plata a contributiilor sociale de la angajator (prin procedura de mai sus) astfel incat salariatul depune formularul 112  in care declara atat contributiile sociale cat si impozitul pe venit.
 
 
Situatia 2
 
Angajatorul nerezident nu incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale.
In acest caz, angajatorul din Olanda are obligatia achitarii contributiilor sociale datorate de angajatori, a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
 
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatiadesemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
In acest caz, salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020.
 
Asupra veniturilor din salarii din strainatate se datoreaza toate contributiile sociale CAS 25%, CASS 10% CAM 2,25% si impozit pe venit.
 
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Venituri din salarii din strainatatedeclaratii venituri din strainatate

Data aparitiei: 12 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venituri din salarii din strainatate. Ce declaratii se vor depune in Romania? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]