Activitate salariat in Romania pentru firma in alt stat. Care e procedura si ce obligatii declarative apar?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 August 2020
05 August 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
formularul 112formularul 020declaratii contributiifirma straina
Activitate salariat in Romania pentru firma in alt stat. Care e procedura si ce obligatii declarative apar?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Care este procedura privind angajarea unui cetatean roman la o firma din UE fara punct de lucru in Romania? Cum trebuie declarate si platite contributiile? Angajatul isi desfasoara activitatea din Romania.
 
Raspunsul specialistului:
 
Se poate incheia un contract de telemunca potrivit legislatiei din statul angajatorului sau potrivit legislatiei din Romania, conform alegerii partilor.
 
Declararea veniturilor  salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, precum si a altor aspecte procedural.
 
Conform acestui ordin, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania, pot exista 2 situatii:
 
a) Angajatorul nerezident (firma din UE) incheie cu salariatul (cetateanul roman) un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale
 
In acest caz, in primul rand salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
 
In acest caz, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
b) Angajatorul nerezident nu  incheie cu salariatul un acord prin care salariatul  preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale
In acest caz, angajatorul are obligatia achitarii contributiilor sociale datorate de angajatori, a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
 
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
In acest caz, salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]