legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Activitate salariat in Romania pentru firma in alt stat. Care e procedura si ce obligatii declarative apar?

formularul 112formularul 020declaratii contributiifirma straina
Activitate salariat in Romania pentru firma in alt stat. Care e procedura si ce obligatii declarative apar?
Care este procedura privind angajarea unui cetatean roman la o firma din UE fara punct de lucru in Romania? Cum trebuie declarate si platite contributiile? Angajatul isi desfasoara activitatea din Romania.
 
Raspunsul specialistului:
 
Se poate incheia un contract de telemunca potrivit legislatiei din statul angajatorului sau potrivit legislatiei din Romania, conform alegerii partilor.
 
Declararea veniturilor  salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, precum si a altor aspecte procedural.
 
Conform acestui ordin, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania, pot exista 2 situatii:
 
a) Angajatorul nerezident (firma din UE) incheie cu salariatul (cetateanul roman) un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale
 
In acest caz, in primul rand salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
 
In acest caz, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
b) Angajatorul nerezident nu  incheie cu salariatul un acord prin care salariatul  preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale
In acest caz, angajatorul are obligatia achitarii contributiilor sociale datorate de angajatori, a retinerii si platii contributiilor sociale individuale, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
 
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
 
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
 
In acest caz, salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020.
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro
Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 112formularul 020declaratii contributiifirma straina

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 August 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Activitate salariat in Romania pentru firma in alt stat. Care e procedura si ce obligatii declarative apar? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Cercetare disciplinaraIntrebare: In cazul unei cercetari disciplinare, convocarea la cercetare disciplinara se poate efectua prin e-mail sau alta metoda online? De asemenea, intrevederea comisiei cu salariatul cercetat poate avea loc online, mai ales ca salariatul are contract de munca la domiciliu?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Salariata revenita din CCC. Modificare functie. Incetare CIM in perioada de probaIntrebare: O salariata revine din concediu crestere copil pana la 2 ani pe postul suspendat. Angajatorul ii propune un alt post in alt departament, salariata accepta. Se poate pune perioada de proba pentru noua pozitie? In aceasta situatie pot sa ii incetez contractul dupa perioada de proba? sau trebuie sa respect cele 6 luni de la revenirea din suspendare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]