Inregistrare acorduri contributii sociale incheiate de angajatorii nerezidenti. Vezi procedura completa

contributiile socialeangajatori nerezidentiformularul 224declaratie salarii din strainatateformularul 030OANAF nr. 17/2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos fiecare etapa inclusa in procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, asa cum este aceasta redata de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 17/2012, trimis spre publicare in Monitorul Oficial.


Procedura de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii A. Inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale

1. Persoanele fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale, au obligatia inregistrarii acordurilor referitoare la declararea si plata contributiilor sociale obligatorii la organul fiscal competent.

2. Organul fiscal competent este:

a) organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;

b) organul fiscal in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea care constituie sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.

3. Persoanele fizice romane, precum si persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP), depun la organul fiscal competent:

- formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si, in capitolul E "Date privind vectorul fiscal", sectiunile
referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;

- o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

4. Persoanele fizice nerezidente, care nu detin cod numeric personal, depun la organul fiscal competent:

- formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si, in capitolul E "Date privind vectorul fiscal", sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;

- o copie, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati a acordului incheiat cu angajatorul, referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii.

B. Inregistrarea acordurilor incheiate cu angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte

1. Persoanele fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice
internationale la care Romania este parte si care au incheiat un acord cu angajatorul privind declararea si plata contributiilor sociale, au obligatia sa depuna la organul fiscal competent, dupa caz:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si, in capitolul E "Date privind vectorul fiscal", sectiunile
referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP);
 
b) formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si, in capitolul E "Date privind vectorul fiscal", sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice nerezidente care nu detin cod numeric personal.

2. Organul fiscal competent este cel prevazut la pct.2 din Sectiunea A.

3. Angajatorii nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii.

4. Angajatorii prevazuti la pct.3, pot transmite o copie a acordului, tradusa in limba romana, certificata de traducatori autorizati, direct organului fiscal competent pentru administrarea salariatului sau pot imputernici angajatul sa indeplineasca aceasta obligatie, potrivit art.18 din Codul de procedura fiscala.

5. Angajatilor care au fost imputerniciti sa transmita organului fiscal competent informatii privind acordul incheiat le sunt aplicabile prevederile Sectiunii A.

C. Inregistrarea persoanelor fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale

1. Persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale, au obligatia sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul C "date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si, in capitolul E "Date privind vectorul fiscal", sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale;

b) o adeverinta din care sa rezulte datele de identificare ale misiunii diplomatice sau postului consular de la care obtin venituri din salarii.

D. Dispozitii comune

1. Acordurile incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoanele fizice rezidente sau nerezidente, trebuie sa contina, in mod obligatoriu, elementele necesare pentru stabilirea corecta, de catre angajat, a contributiilor sociale datorate, cum ar fi, codul CAEN al activitatii principale a angajatorului, conditiile de munca, etc.

2. a) Persoanele fizice rezidente sau nerezidente prevazute in Sectiunile A-C, au obligatia sa depuna lunar formularul 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".

b) Sectiunea "Date de identificare a platitorului" si sectiunea "Date de identificare a asiguratului" din formularul 112 se completeaza cu datele de identificare a persoanei fizice care are obligatia declararii contributiilor sociale.

c) Persoanele prevazute la lit.a) declara in formularul 112 si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fara a mai depune formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

3. Obligatiile declarative si de plata a contributiilor sociale le revin persoanelor fizice rezidente sau nerezidente numai pentru perioada stipulata in acordul incheiat cu angajatorul.

4. La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale, persoana fizica rezidenta sau nerezidenta, are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale.

5. Declaratia de mentiuni care se depune la organul fiscal competent este, dupa caz:

a) formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane" - pentru persoanele fizice romane sau persoanele fizice nerezidente care detin cod numeric personal (CNP);
b) formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice straine" - pentru persoanele fizice nerezidente care nu detin cod numeric personal.

E. Dispozitii finale

1. Organul fiscal competent, organizeaza evidenta acordurilor incheiate de persoanele fizice rezidente sau nerezidente cu angajatorii straini, precum si evidenta angajatilor misiunilor diplomatice si posturilor consulare, care se conduc informatizat, potrivit modelelor prevazute in Anexele nr. 3 si nr.4 la prezentul ordin.

2. In situatia in care, intervin modificari cu privire la perioada pentru care se incheie acordul, acestea se declara de catre contribuabil, prin depunerea documentului justificativ, respectiv a actului aditional, la organul fiscal competent.

Informatiile din actul aditional se opereaza de organul fiscal, in evidenta acordurilor incheiate de persoanele fizice rezidente sau nerezidente cu angajatorii straini, la pozitia corespunzatoare din registru unde a fost inregistrat acordul initial.

3. Documentele primite de organul fiscal competent, potrivit prezentei proceduri se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contributiile socialeangajatori nerezidentiformularul 224declaratie salarii din strainatateformularul 030OANAF nr. 17/2012

Data aparitiei: 17 Ianuarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inregistrare acorduri contributii sociale incheiate de angajatorii nerezidenti. Vezi procedura completa Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]