Analizam situatia unui salariat care se afla in delegatie interna cu durata de 9 ore pe zi, la o distanta mai mare de 5 km de localitatea de resedinta. Mentionam ca salariatul nu primeste diurna si dorim sa stim daca i se poate acorda tichet de masa.
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns competent:
Plecam de la reglementarile tichetelor de masa prin Legea 142/1998 si HG 5/1999. Aceste acte normative prevad faptul ca angajatorii nu pot sa acorde mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea.
Art. 15 din Norma de aplicare prevede ca numarul de tichete utilizate de un salariat intr-o luna este cel mult egal cu numarul de zile lucratoare in care este prezent la lucru in unitate si nu poate depasi numarul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.
Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
a) isi efectueaza concediul de odihna;
b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite precum si de zile festive si de sarbatoare legala, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;
d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.
In concluzie, salariatul nu poate sa primeasca tichete de masa pentru zilele in care nu este prezent la lucru in unitate ci se afla in delegatie in afara localitatii in care isi are locul permanent de munca si primeste indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare.
Indemnizatia de deplasare se acorda tinand cont de dispozitiile Codului muncii, art. 44 alin. (2) care stabileste ca salariatul delegat are dreptul sa i se plateasca cheltuielile de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Prin urmare, apreciem ca, in situatia expusa angajatorul are obligatia acordarii indemnizatiei de deplasare si nu a tichetului de masa.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Cititi si:
Revisal. Suspendare si incetare CIM. Cum procedam?
Caz practic: Diurna si micul dejun. Aspecte fiscale de care tinem cont
Caz practic analizat de specialisti: Salariatul cu handicap accentuat este scutit de impozit?