Declararea veniturilor SALARIALE din strainatate. Care va fi procedura?

declarare venituri salariale strainantatesalariat roman telemunca strainatateformularul 224
Declararea veniturilor SALARIALE din strainatate. Care va fi procedura?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care sunt contributiile care trebuie platite si modalitatea de plata in cazul unui salariat, rezident in Romania, dar care lucreaza, in telemunca, pentru o firma din Regatul Unit? Ce obligatii fiscale exista, ce demersuri trebuie facute si care sunt actele necesare in acest sens?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Declararea veniturilor salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016.
 
Conform  Ordinului 3706 /27 decembrie 2016, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania de angajatori rezidenti intr-un stat membru UE (se aplica si in cazul Regatului Unit)  pot exista doua situatii pe care le voi nota A si B:
 
A) Angajatorul incheie cu salariatul (cetateanul roman) un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale. Acordul se inregistreaza la administratia financiara
 
In aceasta situatie, salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
In acest caz, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
In consecinta, salariatul poate sa plateasca si sa declare contributiile sociale daca:
-a incheiat acord cu angajatorul in acest sens;
-s-a inregistrat fiscal prin formularul 020 ca platitor de taxe.
 
B) Angajatorul nu incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale.
 
In acest caz, angajatorul are obligatia platii contributiei asiguratorii de munca, a retinerii si platii contributiilor sociale datorate de salariati, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
In acest caz:
- salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020;
- angajatorul depune formularul 112 conform celor mai sus expuse.
 
Un raspuns valabil la 17.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declarare venituri salariale strainantatesalariat roman telemunca strainatateformularul 224

Data aparitiei: 18 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Declararea veniturilor SALARIALE din strainatate. Care va fi procedura? Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]