"Care sunt contributiile care trebuie platite si modalitatea de plata in cazul unui salariat, rezident in Romania, dar care lucreaza, in telemunca, pentru o firma din Regatul Unit? Ce obligatii fiscale exista, ce demersuri trebuie facute si care sunt actele necesare in acest sens?"
Raspunsul specialistilor:
Declararea veniturilor salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016.
Conform Ordinului 3706 /27 decembrie 2016, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania de angajatori rezidenti intr-un stat membru UE (se aplica si in cazul Regatului Unit) pot exista doua situatii pe care le voi nota A si B:
A) Angajatorul incheie cu salariatul (cetateanul roman) un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale. Acordul se inregistreaza la administratia financiara
In aceasta situatie, salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
In acest caz, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
In consecinta, salariatul poate sa plateasca si sa declare contributiile sociale daca:
-a incheiat acord cu angajatorul in acest sens;
-s-a inregistrat fiscal prin formularul 020 ca platitor de taxe.
B) Angajatorul nu incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale.
In acest caz, angajatorul are obligatia platii contributiei asiguratorii de munca, a retinerii si platii contributiilor sociale datorate de salariati, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
In acest caz:
- salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020;
- angajatorul depune formularul 112 conform celor mai sus expuse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<