Declararea veniturilor SALARIALE din strainatate. Care va fi procedura?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
18 Martie 2022
18 Martie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
declarare venituri salariale strainantatesalariat roman telemunca strainatateformularul 224
Declararea veniturilor SALARIALE din strainatate. Care va fi procedura?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Care sunt contributiile care trebuie platite si modalitatea de plata in cazul unui salariat, rezident in Romania, dar care lucreaza, in telemunca, pentru o firma din Regatul Unit? Ce obligatii fiscale exista, ce demersuri trebuie facute si care sunt actele necesare in acest sens?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Declararea veniturilor salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 /27 decembrie 2016.
 
Conform  Ordinului 3706 /27 decembrie 2016, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania de angajatori rezidenti intr-un stat membru UE (se aplica si in cazul Regatului Unit)  pot exista doua situatii pe care le voi nota A si B:
 
A) Angajatorul incheie cu salariatul (cetateanul roman) un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale. Acordul se inregistreaza la administratia financiara
 
In aceasta situatie, salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal", pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
In acest caz, salariatul declara impozitul pe venit si contributiile sociale in formularul 112. Salariatul nu mai depune formularul 224.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
In consecinta, salariatul poate sa plateasca si sa declare contributiile sociale daca:
-a incheiat acord cu angajatorul in acest sens;
-s-a inregistrat fiscal prin formularul 020 ca platitor de taxe.
 
B) Angajatorul nu incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale.
 
In acest caz, angajatorul are obligatia platii contributiei asiguratorii de munca, a retinerii si platii contributiilor sociale datorate de salariati, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
In acest caz:
- salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224 dupa ce, in prealabil, a depus formularul 020;
- angajatorul depune formularul 112 conform celor mai sus expuse.
 
Un raspuns valabil la 17.03.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]