Avem de-a face cu situatia unei persoane fizice angajate cu timp partial de munca la o Societate Comerciala din Romania. Dorim sa stim daca persoana respectiva poate avea incheiat contract de munca si cu o Societate din Republica Dominicana?
Mentionam faptul ca serviciile vor fi prestate in Romania. Dorim sa stim ce obligatii fiscale si declarative are persoana respectiva. Societatea din Romania are vreo obligatie fiscala?
Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:
Potrivit art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat detine dreptul de a munci la angajatori diferiti sau al acelasi angajator, in baza unor CIM-uri, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.
Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege, sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Asadar, in speta mentionata mai sus, cumulul este permis daca nu este prevazuta de lege o incompatibilitate.
Angajatorul nu are nicio obligatie fiscala cu privire la veniturile obtinute de salariatul sau de la alti angajatori. Conform art. 296 indice 19 alin.(1 indice 10) din Codul fiscal
, persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.
Art. 296 indice 19 alin. (1 indice 12) din Codul fiscal, prevede faptul ca, in situatia in care intre angajatorii prevazuti la alin. (1 indice 9) si (1 indice 10) si persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b) nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei prevazute la alin. (1) revine angajatorilor.
Declaratia 112 poate fi depusa de salariat in situatia in care a incheiat cu angajatorul un acord in acesrt sens. In aceasta situatie, formularul 224 nu se mai depune.
In situatia in care intre salariat si angajatorul nerezident nu s-a incheiat un acord, angajatorul nerezident se va inregistra in Romania pentru depunerea formularului 112.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro