Cumul de functii daca unul dintre angajatori este nerezident?

cumul de functiiangajarecontract de muncacontracte de muncaangajator nerezidentangajare nerezident
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Avem de-a face cu situatia unei persoane fizice angajate cu timp partial de munca la o Societate Comerciala din Romania. Dorim sa stim daca persoana respectiva poate avea incheiat contract de munca si cu o Societate din Republica Dominicana?

Mentionam faptul ca serviciile vor fi prestate in Romania. Dorim sa stim ce obligatii fiscale si declarative are persoana respectiva. Societatea din Romania are vreo obligatie fiscala?

Raspunsul oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro:

Potrivit art. 35 alin. (1) din Codul muncii, orice salariat detine dreptul de a munci la angajatori diferiti sau al acelasi angajator, in baza unor CIM-uri, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege, sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Asadar, in speta mentionata mai sus, cumulul este permis daca nu este prevazuta de lege o incompatibilitate.

Angajatorul nu are nicio obligatie fiscala cu privire la veniturile obtinute de salariatul sau de la alti angajatori. Conform art. 296 indice 19  alin.(1 indice 10) din Codul fiscal
, persoanele prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.

Art. 296 indice 19 alin. (1 indice 12) din Codul fiscal, prevede faptul ca, in situatia in care intre angajatorii prevazuti la alin. (1 indice 9) si (1 indice 10) si persoanele prevazute la art. 2963 lit. a) si b) nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei prevazute la alin. (1) revine angajatorilor.

Declaratia 112 poate fi depusa de salariat in situatia in care a incheiat cu angajatorul un acord in acesrt sens. In aceasta situatie, formularul 224 nu se mai depune.

In situatia in care intre salariat si angajatorul nerezident nu s-a incheiat un acord, angajatorul nerezident se va inregistra in Romania pentru depunerea formularului 112.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul de functiiangajarecontract de muncacontracte de muncaangajator nerezidentangajare nerezident

Data aparitiei: 03 Martie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul de functii daca unul dintre angajatori este nerezident? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]