Detasat in Romania cu documentul portabil A1. Impozit pe venit. Perioada maxima a detasarii

salariat detasatimpozit pe venitdocumentul protabil A1Germaniadetasare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos situatia unui salariat UE in Romania cu formular A1 urmarind sa stabilim daca acesta plateste doar impozit si il declara in continuare prin formularul 224, precum si care va fi perioada de detasare maxima.

Solutia consultantului:

Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii din strainatate declara impozitul pe aceste venituri in formularul 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

Daca din documentul protabil A1 rezulta ca legislatia aplicabila este legislatia altui stat nu se datoreaza contributii sociale in Romania in perioada inscrisa in formular.

In relatiile cu statele membre ale Uniunii Europene, Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.

Potrivit acestor regulamente, perioada de detasare este de 24 de luni. Dupa ce un lucrator si-a incheiat perioada de detasare, nu poate fi autorizata o noua perioada de detasare pentru acelasi lucrator, aceleasi intreprinderi si acelasi stat membru decat dupa o perioada de doua luni de la data finalizarii perioadei de detasare precedente.

Daca lucratorul detasat nu a putut sa isi finalizeze activitatea datorita unor evenimente neprevazute, acesta sau angajatorul sau poate solicita o prelungire a perioadei de detasare initiala pana la finalizarea respectivei activitati (pana la 24 de luni in total) fara a lua in considerare pauza necesara de cel putin doua luni. Aceasta cerere trebuie sa fie transmisa si fundamentata inainte de sfarsitul perioadei initiale de detasare.

Articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 permite autoritatilor competente din doua sau mai multe state membre sa incheie acorduri care sa  stipuleze derogari de la normele privind legislatia aplicabila, inclusiv normele speciale care reglementeaza detasarile.

Acordurile in temeiul articolului 16 necesita acordul institutiilor din ambele state membre implicate si pot fi folosite doar in interesul unei persoane sau al unei categorii de persoane. Astfel, daca se cunoaste faptul ca durata anticipata a detasarii unui lucrator se va prelungi peste termenul de 24 de luni, trebuie sa se incheie un acord in temeiul articolului 16 intre statul de origine a detasarii si statul (statele) de angajare daca se doreste ca lucratorul sa continue sa se supuna legislatiei aplicabile a statului de origine a detasarii.

Atunci cand se poate preconiza (sau se constata dupa ce perioada de detasare a inceput deja) ca o activitate va dura mai mult de 24 de luni, angajatorul sau persoana implicata va transmite fara intarziere o cerere catre autoritatea competenta din statul membru sub incidenta carui legislatie persoana implicata doreste sa se afle.

Daca:

- nu se transmite o cerere pentru prelungirea perioadei de detasare peste termenul de 24 luni
sau daca
- dupa transmiterea cererii, statele implicate nu incheie un acord in temeiul articolului 16 din regulament in vederea extinderii aplicarii legislatiei statului de origine a detasarii,  legislatia statului membru in care persoana lucreaza efectiv incepe sa se aplice imediat ce perioada de 24 de luni a expirat.

Prelungirea este posibila cand spre exemplu, pe parcursul perioadei de detasare salariatul se imbolnaveste grav timp de trei luni si nu poate sa  continue si sa finalizeze activitatea anticipata.

Din cauza faptului ca nu a putut sa isi finalizeze activitatea ca urmare a unor evenimente neprevazute, lucratorul sau angajatorul pot solicita o prelungire de trei luni a perioadei initiale de detasare, care sa continue imediat dupa cele 12 luni initiale.



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat detasatimpozit pe venitdocumentul protabil A1Germaniadetasare

Data aparitiei: 25 Februarie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Detasat in Romania cu documentul portabil A1. Impozit pe venit. Perioada maxima a detasarii Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]