legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Modificari privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale

detasare salariatiprestare servicii transnationalehg 337/2017
Modificari privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Muncii a publica proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei.
 
Proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art. III din Legea nr. 172/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
 
Art. I. Anexa la Hotararea Guvernului nr. 337/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 411 din 31 mai 2017, se modifica si se completeaza, dupa cum urmeaza:
 
1. Alineatul (2) al articolului 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(2) In vederea obtinerii si transmiterii catre autoritatea solicitanta a documentelor mentionate la alin. (1) lit. d) - f), Inspectia Muncii solicita inspectoratelor teritoriale de munca efectuarea de verificari si actiuni de control cu privire la situatiile de detasare transnationala prevazute la art. 5 alin. (2) din Lege, in principal cu privire la orice nerespectare sau abuz in ceea ce priveste normele aplicabile privind detasarea transnationala, inclusiv cazurile transnationale de munca nedeclarata si de activitate independenta fictiva in materie de detasare a salariatilor”.
 
2. Alineatul (1) al articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
”(1) Intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege, au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, al carei model este prevazut in Anexa nr. I la prezentele norme, in limba romana, cel tarziu anterior inceperii activitatii”.
 
3. Alineatul (3) al articolului 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(3) Intreprinderile prevazute la art. 3 lit. a) din Lege transmit inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala se desfasoara activitatea orice modificare a elementelor prevazute in Anexa nr. I, cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii”.
 
4. Dupa articolul 7 alin. (2) litera b) se introduce o noua litera b1), cu urmatorul cuprins:
 
”b1) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta de art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;”.
5. Dupa articolul 7 se introduce un nou articol 7^1, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 7^1
(1) Notificarea prevazuta la art. 6^1 alin. (3) din Lege al carei model este prevazut in Anexa nr. II la prezentele norme, se transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa isi desfasoare activitatea salariatul/salariatii detasati si cuprinde in principal urmatoarele elemente:
 
a) institutia destinatara (inspectoratul teritorial de munca);
 
b) identitatea intreprinderii prevazute la art. 3 lit. a) din lege;
 
c) masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare, prevazuta de art. 5 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Lege;
 
d) motivele invocate pentru aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din lege;
 
e) datele de identificare ale salariatului/salariatilor pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din lege;
f) durata, respectiv data de incepere si data de incheiere a perioadei pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din lege;
g) adresa/adresele locului de munca”.
 
(5) Notificarea privind informarea aplicarii prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv modificarea elementelor acesteia, se poate intocmi si transmite:
 
a) in format letric, prin depunere directa, sau transmitere prin servicii postale sau curierat;
 
b) in format electronic, prin serviciul de posta electronica, cu respectarea prevederilor legale in domeniu;
 
c) prin completarea on-line a unui formular, accesibil pe o platforma unica gestionata de  Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca, respectand cerintele tehnice si de autentificare.
 
(6) Modalitatea de intocmire si transmitere prevazuta la lit. c) se va aplica de la momentul realizarii platformei tehnice necesara completarii si gestionarii datelor si informatiilor furnizate prin intermediul formularului on-line.
 
6. La alineatul (3) al articolului 9, dupa litera i), se introduce o noua litera, litera j), cu urmatorul cuprins:
 
„j) orice alte surse de informare media cu care intra in contact sau care sunt aduse la cunostinta Inspectiei Muncii si/sau inspectoratului teritorial de munca”.
7. Dupa articolul 14 se introduce un nou articol 14^1, cu urmatorul cuprins:
 
„Art. 14^1
 
(1) In situatia prevazuta la art. 5 alin. (1) lit. c) din Lege, in cazul in care salariatul, care a fost pus la dispozitia intreprinderii utilizatoare, isi desfasoare activitatea pe teritoriul unui alt stat membru, altul decat Romania, in contextul prestarii transnationale de servicii prin aplicarea dispozitiilor art. 5 alin. (2) de catre intreprinderea utilizatoare, salariatul este considerat a fi detasat pe teritoriul respectivului stat membru de catre agentul de munca temporara cu care acesta se afla intr-un raport de munca.
 
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), intreprinderea utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei are obligatia de a informa agentul de munca temporara care a pus la dispozitie salariatul, cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii pe teritoriul  respectivului stat si de a notifica inspectoratul teritorial de munca, cel tarziu in ziua anterioara detasarii salariatului pe teritoriul respectivului stat membru”.
 
Art. II.
 
1 Anexa la nomele metodologice, denumita ”DECLARATIE privind detasarea transnationala a salariatilor”, devine Anexa nr. I la nomele metodologice.
 
2 Dupa punctul 4.3 din Anexa nr. I la nomele metodologice, se introduce un nou punct, punctul 4.4, cu urmatorul cuprins:
 
”4.4 Masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare:
 
[ ] a) detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
[ ] b) detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
[ ] c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara la o intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara”.
 
Art. III.
 
Dupa Anexa nr. I la nomele metodologice, denumita ”DECLARATIE privind detasarea transnationala a salariatilor”, se introduce o noua anexa, Anexa nr. II, denumita ”
 
NOTIFICARE privind informarea aplicarii prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, cu modificarile si completarile ulterioare”, cu urmatorul cuprins:
 
Anexa II la normele metodologice
 
NOTIFICARE
 
privind informarea aplicarii prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Legea nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, cu modificarile si completarile ulterioare
 
 1. Institutia destinatara* ……………………………………………
 2. Intreprinderea care detaseaza salariati pe teritoriul Romaniei:
 2.1. Denumire ................................
 2.2. Sediu**..................................................
 2.3. Numarul de inmatriculare*** …………………………………
2.4. [ ] Reprezentant legal in Romania [ ] Salariat desemnat ca persoana de legatura cu organele de control din Romania
2.4.1. Numele si prenumele ................. ..................
2.4.2. Adresa de domiciliu ..................... ........................
3. Motivele invocate pentru aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din lege;
4. Informatii privind detasarea
4.1. Durata si datele de incepere si de incheiere a perioadei pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Lege …………………………………………..
4.2. Datele de identificare ale salariatului/salariatilor detasati pentru care se solicita aplicarea prevederilor art. 6^1 alin. (3) din Lege;
4.3. Adresa/ adresele locului de munca**** …………………………………………….......
 4.4. Masura cu caracter transnational corespunzatoare situatiei de detasare:
 
[ ] a) detasarea unui salariat pe teritoriul Romaniei, in numele intreprinderii si sub coordonarea acesteia, in cadrul unui contract incheiat intre intreprinderea care face detasarea si beneficiarul prestarii de servicii care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
[ ] b) detasarea unui salariat la o unitate sau la o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi, situata pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si intreprinderea care face detasarea;
 
[ ] c) punerea la dispozitie a unui salariat, de catre un agent de munca temporara la o  intreprindere utilizatoare stabilita sau care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, daca exista un raport de munca, pe perioada detasarii, intre salariat si agentul de munca temporara.
─────────
* Se completeaza denumirea inspectoratului teritorial de munca destinatar in a carui raza urmeaza sa se desfasoare activitatea salariatilor detasati.
** Se completeaza cu adresa completa a sediului intreprinderii (strada, numar, localitate, stat).
*** Se completeaza codul unic de inregistrare sau un alt numar de identificare a intreprinderii.
**** Se completeaza cu adresa completa a sediului secundar/locului de munca organizat
 
(strada, numar, localitate).
 
PRIM-MINISTRU
Florin-Vasile CITU
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare salariatiprestare servicii transnationalehg 337/2017

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 05 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Modificari privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in ture de 12 cu 24 nu modifica salariulIntrebare: Va adresam acesta intrebare, ca urmare a raspunsului primit pentru intrebarea adresata in data de 09.02.2020. In situatia de atunci am solicitat sa ne indrumati in realizarea unui grafic de lucru pentru un numar de 8 agenti de securitate care trebuie sa asigure paza pentru 2 puncte de lucru 24/24. In urma precizarilor, am simulat un grafic unde sunt respectate toate aceste reguli conform Codului muncii, dar nu cu 8 persoane ci cu 9, dar am constatat ca la sfarsitul lunii parte din ei ies cu un...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Lipsa documentelor pentru stagiul minim de cotizareIntrebare: Un salariat implineste 65 ani in 07.03.2021. Nu a adus la firma documente privind vechimea in munca anterior angajarii si nu stiu daca are 15 ani stagiu de cotizare. Se poate face incetarea de drept a CIM in data de 07.03? Daca se constata ca nu are 15 ani stagiu ce se poate intampla?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
//
[x]