Regulamentul intern produce efecte obligatorii. Trebuie amintit ca, intre obligatiile principale ale salariatului, prevazute in art. 39 alin. 2 din Codul muncii, se numara si aceea de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca (lit. c).
Nerespectarea oricareia dintre prevederile regulamentului intern atrage raspunderea disciplinara a salariatului. Dispozitiile regulamentului intern pot intemeia decizia de sanctionare.
Trebuie aratat ca regulamentul intern produce efecte asupra tuturor categoriilor de personal din unitate. Astfel:
- pe durata perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in regulamentul intern aplicabil (art. 31 alin. (5));
- salariatul delegat sau detasat se va conforma prevederilor regulamentului intern al unitatii unde se afla in delegatie sau detasare;
- salariatii cumularzi se vor conforma prevederilor regulamentelor interne ale unitatilor unde cumuleaza;
- regulamentul intern este obligatoriu si pentru cei care presteaza munca in temeiul unui contact de ucenicie etc.
Pentru a declansa aceste efecte, potrivit art. 259 din Codul muncii, regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
Ghidul HR-istului
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
ATENTIE!
Angajatorul are obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern.
In plus, legea prevede ca modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin chiar continutul regulamentului intern.
Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului, potrivit art. 259 alin. (4) din Codul muncii. Totusi, aceasta modalitate de publicitate a regulamentului intern nu este intotdeauna suficienta, mai ales atunci cand exista mai multe puncte de lucru, centre de productie sau sucursale:
- afisarea Regulamentului la fiecare punct de lucru;
- popularizarea acestuia prin brosuri;
- comunicarea catre fiecare salariat in parte, prin sistemul Intranet etc.
Potrivit art. 260 din Codul muncii, orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa acelorasi proceduri.
Ca orice act juridic, regulamentul intern poate fi contestat.
Astfel, Codul muncii prevede in art. 261 ca orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate de catre salariat.
Trebuie observat ca legea consacra o procedura preliminara celei judecatoresti, in sensul ca salariatul se va adresa mai intai angajatorului, reclamandu-i incalcarea legii sau contractului colectiv ori individual de munca prin prevederea respectiva din regulamentul intern. Numai in masura in care angajatorul respinge solicitarea salariatului si mentine prevederea contestata, salariatul se va putea adresa instantei. Solutia este logica, deoarece in acest fel este evitata declansarea unui proces in conditiile in care angajatorul ar fi fost dispus sa modifice de buna-voie prevederea respectiva din regulamentul intern.
Ce se intampla daca salariatii nu introduc actiune in instanta in termenul de 30 de zile prevazut de art. 261 alin. (2), de si regulamentul intern cuprindea o prevedere nelegala?
Intr-o asemenea ipoteza, consideram ca salariatii vor putea socoti nescrisa prevederea respectiva. In cazul in care o vor incalca si, in temeiul acestei incalcari, vor fi sanctionati disciplinar, vor putea ataca in instanta sanctiunea in discutie. Cu acel prilej, instanta va anula sanctiunea, constatand ca ea a fost aplicata in temeiul unor prevederi nelegale ale regulamentului intern.
Dezavantajul este ca instanta nu va putea invalida cu acel prilej insa si dispozitia nelegala a regulamentului, deoarece termenul de prescriptie a expirat, ci se va margini sa adopte o solutie de speta. Fiecare salariat in parte, care se va mai afla in situatia de a suporta consecintele aplicarii prevederii nelegale ale regulamentului intern, va trebui sa conteste in instanta masura angajatorului.