Legat de evidenta zilnica a timpului de lucru care mai nou trebuie sa cuprinda si ora de incepere si de sfarsit a activitatii, cum putem face asta in cazul angajatilor care nu au un loc de munca fix sau care lucreaza la sediile clientilor?
Solutie:
Conform art.119 din Codul muncii, astfel cum a fost modificat prin O.U.G.nr.53/2017, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit al programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
Astfel, legiuitorul a stabilit obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit al programului de lucru fara sa stabileasca si o modalitate obligatorie prin care sa se tina aceasta evidenta.
Conform art.119 alin.(2) din Codulmuncii, pentru salariatii mobile si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specific desfasurata de catre acestia.
Descoperiti lucrarea Totul despre Pontaj si Programul de lucru >> Prin urmare, modalitatea in care se tine evidenta timpului de munca al angajatilor care nu au un loc de munca fix sau care lucreaza la sediile clientilor se stabileste cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia.
Potrivit art.17 alin.(3) lit.b) si alin.(4) din Codul muncii, in contractul individual de munca se va inscrie locul muncii sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Prin urmare, distingem doua situatii:
– fie stabilirea in CIM a unui loc de munca fix;
– fie posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri.
Fiecare dintre cele doua situatii este prevazuta distinct in modelul-cadru al contractului individual de munca, aprobat prin O.M.M.S.S. nr. 64/2003.
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca, pentru locul de munca fix inscrierile se fac la lit. D pct. 1 – Activitatea se desfasoara la (sectie/ atelier/ birou/ serviciu/ compartiment etc.)
..... din sediul social/punctul de lucru/alt loc de munca organizat al angajatorului ......
In cealalta situatie, in care salariatul nu are un loc de munca fix, inscrierile in contractual individual de munca se fac la pct. 2 - In lipsa unui loc de munca fix, salariatul va desfasura activitatea astfel:....
In speta, salariatului care nu are un loc de munca fix sau care lucreaza la sediile clientilor nu i se va acorda niciodata diurnal atunci cand se deplaseaza la locul de munca sau locurile de munca inscrise in contractul individual de munca intrucat aceste deplasari nu sunt determinate de delegare sau detasare, ci de exercitarea atributiilor de serviciu la locul de munca.
Atunci cand atributiile salariatului in cadrul functiei pe care o detine presupun o anumita mobilitate pentru indeplinirea lor, angajatorul si salariatul stabilesc prin contractul individual de munca o clauza de mobilitate.
Pontajul trebuie sa reflecte in tocmai perioada in care salariatul presteaza activitatea, iar activitatea desfasurata de salariat trebuie sa se realizeze pe parcursul timpului de munca astfel cum este definit si reglementat legal prin norme imperative si cu respectarea de catre angajator a dreptului salariatului la odihna.
Nu exista un formular obligatoriu privind pontajul, nu este reglementat modul in care se fac inregistrarile in pontaj.Ceea ce prevede legiuitorul este obligatia angajatorului de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului Inspectiei Muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens, potrivit art. 119 din Codul muncii, republicat.
Din aceasta perspectiva, avand in vedere specificul organizarii muncii, angajatorul poate tine evidenta muncii acestui personal prin intocmirea unui pontaj, astfel incat sa existe o evidenta clara a programului de munca al acestora, respectiv momentul inceputului si cel al sfarsitului timpului de lucru, modului de repartizare a programului pe zile si a tuturor celorlalte elemente care sa asigure corecta si completa evidenta a muncii acestor salariati in cadrul firmei.
Prin urmare, apreciem ca situatia faptica, respectiv intervalul de timp in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, apoi timpul de odihna la care are dreptul trebuie sa coincida cu situatia scriptica din pontaj.
In concluzie, in speta mentionata de dvs, tinand cont de prevederile legale enumerate anterior, apreciem ca modalitatea concreta de evidentiere a timpului de lucru, respectiv a orelor prestate de salariati, trebuie sa fie intocmita pe baza pontajului astfel incat acestea sa concorde si sa reflecte intocmai orele efectiv prestate de salariatul/salariatii in cauza.
De asemenea, precizam ca, asa cum mentionam anterior, programul de munca trebuie sa reflecte in mod expres momentul inceputului si cel al sfarsitului timpului de lucru, modul de repartizare a programului pe zile, orele prestate noaptea (daca este cazul), si toate celelalte elemente care sa asigure corecta si complete evidenta a muncii acestor salariati in cadrul firmei. Astfel, la intocmirea pontajului, trebuie sa tineti cont de intreaga perioada de timp in care salariatul se afla la dispozitia angajatorului si isi indeplineste atributiile de serviciu, fiind mentionate totodata si perioadele de repaus. Angajatorul este cel care stabileste care este persoana care poate intocmi cat mai corect si cu acuratete aceste pontaje.
In consecinta, pentru agentii de vanzari, alte persoane care isi desfasoara activitatea pe teren si care nu au un loc de munca stabil se va incheia clauza de mobilitate. Totodata, angajatorul va stabili si modalitatea de evidentiere a timpului de lucru, precum si prestatiile suplimentare in bani.
Pentru salariatii mobili si salariatii care desfasoara munca la domiciliu, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de catre acestia (art. 119 alin. (2) din Codul muncii).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<