Codul muncii are aspecte pe care partile in cel mai bun caz le ignora (in cel mai rau caz nu le cunosc).
Spre exemplu, in material dosarului medical, este de mentionat ca:
- dosarul medical este protejat de prevederile legislatiei in vigoare privind secretul medical si este necomunicabil angajatorului. In schimb angajatii au acces la toate informatiile referitoare la starea lor sanatate.
- la aplicarea masurilor preventive tehnico-organizatorice la locurile de munca, angajatorii vor tine seama de rezultatele supravegherii sanatatii – dar din fisa de aptitudine, nu din dosarul medical!
Probleme apar atunci cand angajatorul e mult prea curios, iar medicul ii satisface curiozitatea, punand la dispozitia angajatorului dosarul medical.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
In acest caz medicul raspunde pentru divulgarea secretului profesional, iar angajatorul - ne referim aici la persoana fizica, spre exemplu la director - raspunde alaturi de medic, pentru instigare sau complicitate.
Consecintele pot fi chiar si mai grave pentru cabinetul/clinica de medicina muncii de care apartine medicul, deoarece se poate ajunge chiar la retragerea autorizatiei.
Desigur, pentru a se declansa actiunea penala salariatul lezat trebuie sa cunoasca faptul ca i s-a "lecturat" dosarul. Si mai trebuie sa si dovedeasca. Numai ca nu putem miza la nesfarsit pe necunoasterea sa...
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri