Scutire de impozit pentru diurna de transport international

Isabela Alexe
Isabela Alexe
29 Septembrie 2021
29 Septembrie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
diurna sofer transport internationalscutire impozit diurna transport internationalproiect scutire impozit diurne
Scutire de impozit pentru diurna de transport international
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Un nou proiect de lege propune ca diurnele angajatilor care efectueaza transport international sa nu fie impozitate. De asemenea, se propune anularea unor diferente privind obligatiile fiscale principale si/sau obligatii accesorii, stabilite de ANAF, ca urmare a reincadrarii sumelor neachitate reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii soferilor, aferente perioadei 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a prezentei legi.
 
 
"Au existat interpretari diferite ale prevederilor referitoare la regimul fiscal aplicabil diurnei acordate soferilor care efectueaza transport in strainatate pe perioada detasarii, ceea ce a condus la reincadrarea acesteia ca venit asimilat salariilor. Este nevoie de o ajustare a cadrului legal pentru a ne adapta realitatii sociale. In acest context si cunoscand problemele pe care le intampina salariatii soferi care efectueaza transport rutier international, am initiat, alaturi de cativa colegi deputati, Bogdan Hutuca, George Tuta si Tudor Polak, o propunere legislativa necesara pentru clarificarea expresa a regimului fiscal aplicabil indemnizatiei specific detasarii transnationale, pentru inlaturarea acestor interpretari diferite ale prevederilor legislatiei si pentru a reduce povara fiscala a soferilor", explica parlamentarii PNL Alina Gorghiu si Gheorghe Pecingina, potrivit Agerpres.
 
Se doreste astfel aplicarea in viitor a unui regim fiscal diferentiat de cel in vigoare. Conform proiectului amintit, nu sunt impozabile indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati, potrivit legii, pe perioada delegarii/detasarii, dupa caz, in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil reglementat potrivit legii, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare. 
 
Plafonul neimpozabil este stabilit astfel: (i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice; (ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna prin hotarare a Guvernului pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
 
Totodata, aceste sume nu se cuprind in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei asiguratorii pentru munca. Astfel, sunt venituri neimpozabile si nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii sumele corespunzatoare cheltuielilor de transport si cazare, indiferent daca acestea sunt sau nu incluse in remuneratia din statul membru in care salariatul este detasat.
 
Prin urmare, o propunere concreta stabileste ca pentru perioada 1 iulie 2015 - data intrarii in vigoare a legii sa nu se reincadreze sumele de aceasta natura si sa nu se emita decizii de impunere. Daca, insa, pana la data intrarii in vigoare, contribuabilii au platit sumele din deciziile de impunere, atunci acestia au dreptul la restituirea acestor sume, la cerere in termenul de prescriptie legal care se calculeaza de la data de 1 ianuarie 2022.
 
In plus, conform aceleiasi surse, se propune indemnizatia specifica detasarii transnationale poate fi reincadrata din punct de vedere fiscal de catre organul fiscal, ca venit asimilat salariilor pentru care se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, numai ca urmare a constatarilor Inspectiei Muncii. Aceasta institutie, prin inspectoratele teritoriale de munca, are obligatia ca, la cererea persoanelor interesate, sa confirme incadrarea prestarilor de servicii ca fiind detasari transnationale, indiferent daca sunt efectuate in Romania sau in afara Romaniei.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]