Vom analiza mai jos cazul unui salariat angajat la data de 01.02.2013 pe perioada nedeterminata aflat in prezent in perioada de proba (90 zile calendaristice). Angajatorul emite catre acesta o notificare (cu respectarea art.31 alin.(3) din Codul Muncii ), potrivit careia acestuia ii inceteaza CIM-ul la data de 25.03.2013.
Salariatul notificat, pana sa intre in posesia notificarii (sa semneze de luare la cunostinta), informeaza angajatorul despre faptul ca acesta incepand cu data de 21.03.2013 se afla in incapacitate temporara de munca (concediu medical). Vom stabli astfel de la ce data produce efecte notificarea, respectiv la ce data inceteaza CIM-ul salariatului in cauza.
Solutia consultantului:
Perioada de proba a salariatului aflat in prezent in incapacitate temporara de munca este cuprinsa intre data de 01.02.2013 si 01.05.2013.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Dupa o luna de la angajare, angajatorul a constatat ca salariatul nu este potrivit pentru respectivul loc de munca si decide incetarea contractului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii republicat respectiv: pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Inainte ca sa isi produca efectele notificarea salariatul anunta ca se afla in incapacitate temporara de munca.
Incapacitatea temporara de munca suspenda de drept contractul de munca (art. 50 lit. b) din Codul munii republicat).
Potrivit art. 49 alin. (6) din Codul muncii , in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul inidividual de munca inceteaza de drept.
Incetarea contractului de munca in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii republicat nu este o incetare de drept."
Pe cale de consecinta se suspenda termenul de incetare a contractului de munca in conformitate cu notificarea angajatorului pana la data incetarii suspendarii CIM.
Asadar, data la care produce efecte notificarea angajatorului este data la care inceteaza motivele care au dus la suspendarea contractului individual de munca respectiv data la care salariatul nu se mai afla in incapacitate temporara de munca.