In randurile urmatoare vom analiza situatia suspendarii activitatii timp de 1 zi pe saptamana, in lumina prevederilor art. 52 alin (3) din Codul Muncii.
Ca masura de reactie in fata crizei economica, pentru nu proceda la disponibilizari, angajatorului i se permite o reducere a saptamanii de lucru, cu reducerea corespunzatoare a salariului.
Potrivit art. 52 alin. (3), in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. Lega pretinde doar consultarea (care trebuie sa se faca n scris), nu si acordul sindicatului sau al reprezentantilor salariatilor.
Se observa faptul ca legea prevede un termen minim – de 30 de zile – nu insa si un termen maxim, ceea ce inseamna ca activitatea desfasurata pe un program de 4 zile/saptamana se poate intinde pe o durata chiar indelungata.
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ca principiu, este nelegala mentinerea aceluiasi volum de munca pentru salariatii carora le-a fost astfel redusa saptamana de lucru, dupa cum nici ore suplimentare nu se vor mai putea presta. Salariatii vor desfasura activitate nu mai mult de 32 de ore pe saptamana.
O problema practica o constituie inregistrarea in ReviSal a acestui caz de suspendare. Majoritatea inspectoratelor teritoriale de munca recomanda in acest caz emiterea unei decizii de suspendare in fiecare saptamana, pentru o zi, urmata de o decizie de incetare a suspendarii. Evident, aceasta formula este laborioasa si inutila. Consideram ca, de fapt, aceasta ipoteza nici nu ar trebui prevazuta la art. 52, anume printre cazurile de suspendare a contractului, ci la capitolul Timpul de munca, spre exemplu la art. 113, ca o situatie de exceptie.
Autor: Raluca Dimitriu, profesor universitar, doctor in drept, specializarea dreptul muncii