Editorial, 24.11.2008 - Gabriela Chirazof
Demisia reprezinta actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Prin salariati care ocupa functii de conducere intelegem administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de administratie daca este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de munca - divizii, departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de munca ori, dupa caz, prin regulamentul intern.
Potrivit art. 79 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
In doctrina de specialitate s-a statuat ca scopul termenului de preaviz este acela al protectiei angajatorului de urmarile plecarii intempestive a salariatului.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
In cadrul acestui termen puteti sa va asigurati continuitatea activitatii prin angajarea unei alte persoane pe locul celei demisionare.
Preavizul in cazul demisiei salariatului este deci un drept in beneficiul angajatorului. Fiind un drept, si nu o obligatie, evident ca angajatorul poate renunta la acest termen, situatie statuata legal in dispozitiile de art. 79 alin. (7) teza a doua din Codul muncii.
Astfel, in calitate de angajator putem renunta total la termen, adica la intreg termenul respectiv, sau partial, la o perioada din intreg termenul de preaviz, asa incat contractul individual de munca va inceta la data renuntarii.
Conform art. 79 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, spre exemplu angajatorul nu isi plateste salariatul, nu ia masuri privind conditiile in care munceste acesta, incalcand dispozitiile privind asigurarea sanatatii si securitatii in munca etc.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________