In cadrul unei societati, un angajat care si-a inceput activitatea de la 03.09.2012 aduce angajatorului, incepand cu data de 13.09.2012 doua certificate de concediu medical cu cod indemnizatie 01 pana in data de 02.10.2012, acesta fiind internat in spital si operat.
Vom stabili cum va calcula angajatorul stagiul pentru a-i plati concediul medical.
Raspuns:
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Conform art. 8 alin. (1) din OUG 158/2005, stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj.
Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Legis Plus Legislatia Muncii
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
De asemenea se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c) a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Stagiul de cotizare se constituie si din perioadele de timp in care salariatul a desfasurat activitate la alti angajatori pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii.
Prin urmare, dumneavoastra trebuie sa identificati 22 de zile de stagiu de cotizare in ultimile 12 luni respectiv 22 de zile in care salariatul s-a aflat in ultimile 12 luni anterioare lunii acordarii concediului medical (12 luni anterioare lunii septembrie 2012) intr-una dintre situatiile mai sus expuse sau a beneificat de indemnizatie de somaj.
In situatia in care nu identificati aceste 22 de zile, salariatul nu are dreptul la concediu si indemnizatie de incapacitate temporara de munca cu exceptia situatiilor prevazute de OUG 158/2005 in care nu este necesar stagiul de cotizare.
Astfel, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.
Totodata, exista posibilitatea sa existe stagiu de cotizare dar baza de calcul sa nu poata fi determinata, situatie in care indemnizatia de asigurari sociale de sanatate este zero. Aceasta situatie este intalnita atunci cand cele 22 de zile de stagiu de cotizare sunt realizate in ultimile 12 luni dar nu in ultimile 6 luni.
In acest caz, media zilnica a bazei de calcul nu se poate determina, deoarece in ultimele 6 luni anterioare producerii riscului nu sunt venituri realizate, iar salariatul are dreptul la concediu medical, dar indemnizatia de incapacitate temporara de munca este zero.