Valabil la 15.08.2011
In unele situatii, in contractul colectiv de munca se poate negocia un termen de 30 de zile drept perioada de proba, chiar daca termenul acesta este, de regula, intre 5 si 15 zile calendaristice. Va putea o societate care are un astfel de contract ca, in cazul unei noi angajari, sa stabileasca impreuna cu persoana respectiva o perioada de proba de 90 de zile? In plus, in cazul in care prin CIM se stabileste un termen de preaviz de 45 de zile, in CCM fiind negociate 15, care dintre cele doua termene se va aplica?
Asa cum este prevazut la art. II din Legea 40/2011 pentru modificarea ÅŸi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi iÅŸi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Potrivit art. 132 din Legea 62/2011 a dialogului social, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege. La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.
Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior. Iar contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
In concluzie, contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile iar in contractul colectiv de munca aplicabil perioada de proba este de 30 de zile. Prin analogie si perioada de preaviz aplicabila este cea negociata in CCM la nivel de unitate pana la expirarea termenului pentru care a fost incheiat. Termenele precizate de Codul muncii nu sunt termene obligatorii, ci sunt termene maximale.