Studiu de caz: Stabilirea clauzei mai favorabile in cazul perioadei de proba

12 August 2011
12 August 2011
Legea 40/2011Legea 62/2011perioada de probaclauze
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 15.08.2011

In unele situatii, in contractul colectiv de munca se poate negocia un termen de 30 de zile drept perioada de proba, chiar daca termenul acesta este, de regula, intre 5 si 15 zile calendaristice. Va putea o societate care are un astfel de contract ca, in cazul unei noi angajari, sa stabileasca impreuna cu persoana respectiva o perioada de proba de 90 de zile? In plus, in cazul in care prin CIM  se stabileste un termen de preaviz de 45 de zile, in CCM fiind negociate 15, care dintre cele doua termene se va aplica?

Asa cum este prevazut la art. II din Legea 40/2011 pentru modificarea ÅŸi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi iÅŸi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.

Potrivit art. 132 din Legea 62/2011 a dialogului social, clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai in limitele si in conditiile prevazute de lege. La incheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil incheiat la nivel superior. Iar contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile.

In concluzie, contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de munca aplicabile iar in contractul colectiv de munca aplicabil perioada de proba este de 30 de zile. Prin analogie si perioada de preaviz aplicabila este cea negociata in CCM la nivel de unitate pana la expirarea termenului pentru care a fost incheiat. Termenele precizate de Codul muncii nu sunt termene obligatorii, ci sunt termene maximale.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]