Companiile, atat IMM, mari, dar si nou infiintate, pot accesa pana la 30 milioane euro pentru investitii in domeniul energiei solare si eoliene, din PNRR

immuri energie electricafonduri energie electrica companiienergie solara si eoliana fonduri
Companiile, atat IMM, mari, dar si nou infiintate, pot accesa pana la 30 milioane euro pentru investitii in domeniul energiei solare si eoliene, din PNRR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Ministerul Energiei a anuntat disponibilitatea imediata a unui pachet de finantari ce totalizeaza aproximativ 600 milioane euro, fonduri nerambursabile in domeniul energiei regenerabile, destinate atat IMM, intreprinderilor mari, dar si companiilor nou infiintate.

Acestea faciliteaza investitii in dezvoltarea de solutii „verzi” companiilor cu activitate in Romania, pentru proiecte unde fiecare beneficiar poate accesa pana la 15 milioane euro fonduri nerambursabile sau pana la 30 milioane euro pe Schema notificata.
 

Energia electrica companiile pot accesa fonduri in 2022


Companiile aplicante trebuie sa aiba, printre alte activitati desfasurate, si producerea de energie electrica (in scopul comercializarii sau consumului propriu in cadrul societatii sau grupului de societati) corespunzatoare diviziunii 35: "Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat", clasa CAEN 3511 – Productia de energie electrica. Pentru a aplica la aceasta solutie de finantare, insa, nu este obligatoriu ca principala activitate desfasurata de companie sa fie cea conform CAEN 3511, arata o analiza REI Finance Advisors, una dintre cele mai mari companii de consultanta specializate in atragerea de fonduri nerambursabile pentru companiile cu activitate in Romania.
 
 
Proiectul de finantare face parte din Componenta C.6 Energie, din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR)[1] – Masura de investitii I.1. – Noi capacitati de productie electrica din surse regenerabile si prevede sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara, cu sau fara instalatii de stocare integrate, exceptate de la notificarea ajutorului de stat.
 

Energia electrica din surse regenerabile de energie eoliana si solara
 

Finantari intre 15 si 30 mil. EUR prin intermediul Schemei notificate „Sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara”. Schema, alocare de 245 mil. EUR.
 
Ministerul Energiei a lansat pe 16 februarie, in dezbatere publica, ghidurile pentru patru axe de finantare. Printre acestea, Schema care acorda maximum 15 milioane euro si nu a fost notificata la Comisie vizeaza proiecte eoliene (cu marimi de la 0,4 MW pana la 25 MW), respectiv proiecte fotovoltaice (cu marimi de la 0,4 MW pana la 40 MW), in timp ce Schema notificata, care acorda intre 15-30 milioane euro, vizeaza investitii in echipamente care produc 25 MW de energie electrica din surse eoliene, respectiv mai mari de 40 MW pentru productia de energie electrica din surse solare, investitiile urmand sa fie suportate din bugetul PNRR.
 
Ambele axe de finantare puncteaza utilizarea a 50% din productie pentru autoconsum si capacitati de stocare pentru 20% din productie. Departajarea proiectelor, potrivit Ghidului consultativ, se va realiza printr-o contributie cat mai mare a beneficiarului.
 
Bugetul alocat procedurii de ofertare prin Schema de pana la 15 milioane euro este de 215 milioane euro, cu posibilitatea supracontractarii de pana la 353 milioane euro, din care:
 
  • energie eoliana - pentru proiecte cu capacitati instalate cuprinse intre 1MW (exclusiv) si 25MW (inclusiv) pentru - surse eoliene – 77 mil. EUR (cu suprapracontractare* pana la 126mil.EUR)
  • energie solara - pentru proiecte cu capacitati instalate cuprinse intre 1MW (exclusiv) si 40MW (inclusiv) - surse solare – 106 mil. EUR (cu suprapracontractare pana la 174 mil. EUR)
  • energie eoliana - pentru proiecte cu capacitati instalate intre 0,4MW (inclusiv) si 1MW (inclusiv) si energie solara - pentru proiecte cu capacitati instalate intre 0,4 MW (exclusiv) si 1 MW (inclusiv) – 32 mil. EUR (cu suprapracontractare pana la 53 mil. EUR).
 
Valoarea ajutorului de stat solicitat pe MW instalat se va situa la 650.000 euro/MW pentru energia eoliana si 425.000 euro/MW pentru energia solara, dar nu mai mult de 15 milioane euro pe intreprinderea solicitanta per proiect.
 
In cazul proiectelor sub 1 MW, finantarea va fi 100% nerambursabila, insa pentru proiectele care depasesc 1MW se va calcula un scenariu contrafactual plecand de la o instalatie clasica pe gaz si astfel se va determina procentul maxim ce poate fi  obtinut.
 
Sesiunea de depunere se va desfasura intre 31 martie si 30 aprilie 2022, astfel ca proiectele trebuie pregatite riguros, din timp, mai ales ca trebuie sa existe Certificat de urbanism la depunerea proiectului si sa fie prezentata dovada depunerii la agentiile pentru protectia mediului a documentatiei privind obtinerea Avizului de Mediu.
 
 
„Beneficiarii trebuie sa isi analizeze cu atentie consumurile actuale si previzionate, si, plecand de la acestea, sa solicite finantare nerambursabila pentru o putere instalata dubla. Totodata, acestia trebuie sa identifice un proiectant cu expertiza in industriile energiei regenerabile (solar / eolian) atat pentru realizarea studiului de fezabilitate cat si pentru asistenta tehnica in vederea obtinerii avizului si derularii investitiei. Este vital sa se verifice posibilitatea de a obtine Avizul tehnic de racordare in maximum 6 luni, dat fiind faptul ca Ghidul consultativ prevede o singura clarificare, astfel ca ne asteptam la o evaluare rapida a proiectelor si semnarea contractelor de finantare pana la finalul acestui an. Un criteriu de departajare, potrivit Ghidului consultativ, va fi procentul de cofinantare pe care si-l asuma beneficiarii. Din acest motiv, este necesara si o analiza preliminara cu banca pentru a asigura cofinantarea si a putea finaliza proiectul pana la 30.06.2024”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
 
In cadrul acestui obiectiv specific vor putea fi finantate proiecte care au ca obiectiv implementarea uneia dintre urmatoarele actiuni:

Realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse eoliene, cu sau fara instalatii de stocare integrate ca activitate secundara, stocarea avand un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat; 
 
Realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare, cu sau fara instalatii de stocare integrate ca activitate secundara, stocarea avand un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat.
 

Ce proiecte sunt eligibile pentru investitiile in energie verde?

 
In cadrul proiectului de finantare sunt eligibile atat achizitionarea de instalatii/echipamente pentru construirea de capacitati noi de productie a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara, cu sau fara stocare, cat si constructii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile prin energie eoliana si solara, cu sau fara stocare.
 
Proiectele finantate in cadrul acestei operatiuni pot fi de tipul proiecte de realizare de noi capacitati de producere a energiei electrice (ce vizeaza crearea de instalatii noi de productie, cu sau fara instalatii de stocare integrate, acolo unde nu au existat pana in prezent), atat pentru furnizarea de energie in reteaua de transport si distributie cat si pentru consumul propriu, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (eoliana si solara), fiecare proiect cuprinzand o singura tehnologie (solara sau eoliana), nefiind eligibile proiectele care cuprind ambele tehnologii.  Aceste proiecte pot include instalatii de stocare a energiei electrice, stocarea avand un procent de maximum 20% din valoarea ajutorului de stat...mai multe pe mediafax >>>
 
 

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
immuri energie electricafonduri energie electrica companiienergie solara si eoliana fonduri

Data aparitiei: 28 Februarie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Companiile, atat IMM, mari, dar si nou infiintate, pot accesa pana la 30 milioane euro pentru investitii in domeniul energiei solare si eoliene, din PNRR Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]