"O SRL a incheiat in luna august un contract individual de munca cu o persoana are are certificat de incadrare in grad de handicap, grad: Grav, valabilitate: permanent. Prezinta certificat medical cod 01 eliberat de spital la finele lunii cu continuare pana in 07.09.2023, externare. La societate fiind nou angajat nu are stagiu, de la alt angajator nu are deoarece nu a mai lucrat. Decizie de pensionare nu are, nu este pensionat. Incaseaza lunar Drepturi de asistenta sociala 2 sume, una cu titlul "Indemnizatie persoana cu handicap" si inca una "Bugetul complementar". I se pot considera indemnizatiile pe care le incaseaza ca are stagiu de cotizare? Sau exista vreo prevedere legala care sa permita angajatorului sa plateasca concediile medicale si sa ceara decontarea acestora la casa de sanatate?"
Raspunsul specialistului:
Cu privire la asigurarea pentru concedii si indemnizatii, conform art. 1 din OUG 158/2005:
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, detalii AICI >>>
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. realizeaza venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
B. realizeaza in Romania veniturile prevazute la lit. A, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
C. beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii.
(2) Se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele prevazute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia pensionarilor de invaliditate gradul III si a pensionarilor nevazatori, care desfasoara activitati independente definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal.
Astfel, pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca persoana trebuie sa se incadreze intr-una dintre prevederile art. 1 din OUG 158/2005, or nu se incadreaza.
Indemnizatia lunara pentru handicap este prestatia sociala lunara ce reprezinta sume de bani acordate persoanelor cu handicap de natura sa faciliteze egalizarea de sanse, asigurarea unei vieti autonome si favorizarea incluziunii lor sociale.
Faptul ca este beneficiarul unei indemnizatii pentru handicap care ii da dreptul sa fie asigurata in sistemul medical nu inseamna ca este asigurat pentru concedii si indemnizatii.
Cu privire la stagiul de cotizare
Conform art. 3 alin. (3) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, salariatii trebuie sa indeplineasca conditia stagiului de cotizare pentru a putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale.
Prin exceptie, daca concediul medical face parte dintre cele pentru acordarea carora nu este necesara indeplinirea stagiului de cotizare, angajatorul are obligatia sa calculeze indemnizatia medicala luand in considerare veniturile realizate sau venitul stabilit pentru prima luna de actitivitate daca concediu medical intervine in prima luna de activitate.
De ce, ca manager de resurse umane, trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie...detalii AICI >>>
Conform art. 9 si 31 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, indemnizatia medicala se plateste fara a fi necesara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare daca concediu medical a fost acordat pentru unul dintre codurile de indemnizatie: 02, 03, 04, 05, 06, 07, 12, 15, 16, 51.
In alte situatii, precum si pentru codul 01, salariatul nu are dreptul la concediu medical fara indeplinirea conditiei stagiului de cotizare.
Un articol realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in septembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<