Unde puteti verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat angajatul

 Salariat carantinaangajat zona rosieconcediu carantina angajatdeplasare angajat zona rosie
Unde puteti verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat angajatul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Angajatul unei societati a fost plecat intr-un stat care a fost incadrat in risc epidemiologic exact in ziua plecarii. La revenirea in tara, avand in vedere ca legiuitorul nu a clarificat inca toate detaliile cu privire la plata indeminzatiei, si-a luat concediu de odihna pentru toata perioada de carantina. Insa, pentru a sti exact modul de plata, angajatorul ar trebui sa primeasca un document de la DSP pentru salariatul in cauza (cu data de incadrare a unui stat in risc epidemiologic si perioada deplasarii salariatului in statul respectiv ....) , care sa insoteasca acel concediu medical pe cod 07?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Legea nu prevede o astfel de obligatie pentru DSP. Din pacate, legiuitorul a lasat aceasta responsabilitate angajatorului de a stabili daca statul in care salariatul s-a deplasat in interes personal era incadrat in zona rosie la momentul deplasarii.

Unde puteti verifica daca angajatul s-a deplasat in zona rosie

 
Urmand ACEST LINK angajatorul verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat salariatul.
 
 
Lista pe care o gasiti in link-ul de mai sus este actualizata saptamanal, de regula in ziua de joi, pentru saptamana urmatoare.
 
 
Angajatorul va solicita salariatului dovezi cu privire la data la care a plecat din Romania cum ar fi biletul de avion. Daca nu se poate dovedi cu documente, nu ramane decat ca angajatorul sa solicite salariatului o declaratie pe proprie raspundere cu privire la data plecarii.


Procedura angajator pentru certificatul medical COD 07

 
Asadar, in cazul in care un salariat prezinta angajatorului un certificat medical cod 07, angajatorul va proceda astfel:

- Solicita salariatului dovezi cu privire la statul in care a fost plecat si la data plecarii si/sau declaratie pe proprie raspundere;
 
- Verifica pe site-ul mentionat mai sus daca la data plecarii statul in care a plecat salariatul era incadrat in zona rosie;

- Daca la data plecarii salariatului, statul in care s-a deplasat era incadrat in zona rosie plateste acestuia doar 5 zile de concediu medical de carantina;
 
Atentie la faptul ca ceea ce trebuie verificat este data la care salariatul a plecat din Romania. 
 
Daca la momentul plecarii statul nu era incadrat in zona rosie, dar este incadrat in aceasta zona in timpul in care salariatul s-a aflat in acel stat, indemnizatia de carantina se plateste pe toata perioada inscrisa in certificatul medical. Evident, plata se va efectua daca sunt indeplinite toate celelalte conditii prevazute de lege pentru plata indemnizatiei cum ar fi: certificat medical eliberat corect, salariatul sa nu poata presta activitate la domiciliu etc.

 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro >>
 
 
,

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
 Salariat carantinaangajat zona rosieconcediu carantina angajatdeplasare angajat zona rosie

Data aparitiei: 25 August 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Unde puteti verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat angajatul Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]