Unde puteti verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat angajatul

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 August 2021
25 August 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
 Salariat carantinaangajat zona rosieconcediu carantina angajatdeplasare angajat zona rosie
Unde puteti verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat angajatul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Angajatul unei societati a fost plecat intr-un stat care a fost incadrat in risc epidemiologic exact in ziua plecarii. La revenirea in tara, avand in vedere ca legiuitorul nu a clarificat inca toate detaliile cu privire la plata indeminzatiei, si-a luat concediu de odihna pentru toata perioada de carantina. Insa, pentru a sti exact modul de plata, angajatorul ar trebui sa primeasca un document de la DSP pentru salariatul in cauza (cu data de incadrare a unui stat in risc epidemiologic si perioada deplasarii salariatului in statul respectiv ....) , care sa insoteasca acel concediu medical pe cod 07?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Legea nu prevede o astfel de obligatie pentru DSP. Din pacate, legiuitorul a lasat aceasta responsabilitate angajatorului de a stabili daca statul in care salariatul s-a deplasat in interes personal era incadrat in zona rosie la momentul deplasarii.

Unde puteti verifica daca angajatul s-a deplasat in zona rosie

 
Urmand ACEST LINK angajatorul verifica incadrarea in zona rosie a statului in care s-a deplasat salariatul.
 
 
Lista pe care o gasiti in link-ul de mai sus este actualizata saptamanal, de regula in ziua de joi, pentru saptamana urmatoare.
 
 
Angajatorul va solicita salariatului dovezi cu privire la data la care a plecat din Romania cum ar fi biletul de avion. Daca nu se poate dovedi cu documente, nu ramane decat ca angajatorul sa solicite salariatului o declaratie pe proprie raspundere cu privire la data plecarii.


Procedura angajator pentru certificatul medical COD 07

 
Asadar, in cazul in care un salariat prezinta angajatorului un certificat medical cod 07, angajatorul va proceda astfel:

- Solicita salariatului dovezi cu privire la statul in care a fost plecat si la data plecarii si/sau declaratie pe proprie raspundere;
 
- Verifica pe site-ul mentionat mai sus daca la data plecarii statul in care a plecat salariatul era incadrat in zona rosie;

- Daca la data plecarii salariatului, statul in care s-a deplasat era incadrat in zona rosie plateste acestuia doar 5 zile de concediu medical de carantina;
 
Atentie la faptul ca ceea ce trebuie verificat este data la care salariatul a plecat din Romania. 
 
Daca la momentul plecarii statul nu era incadrat in zona rosie, dar este incadrat in aceasta zona in timpul in care salariatul s-a aflat in acel stat, indemnizatia de carantina se plateste pe toata perioada inscrisa in certificatul medical. Evident, plata se va efectua daca sunt indeplinite toate celelalte conditii prevazute de lege pentru plata indemnizatiei cum ar fi: certificat medical eliberat corect, salariatul sa nu poata presta activitate la domiciliu etc.

 
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, Specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulmuncii.ro >>
 
 
,

NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]