Concediul paternal poate constitui vechime in munca?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
30 Mai 2016
30 Mai 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu paternalvechime in muncasuspendare contract de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum stiti, perioada de concediu de crestere a copilului (CCC) constituie vechime in munca. Este acest lucru valabil si in cazul concediului paternal?

Potrivit art. 51 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, concediul paternal suspenda contractul individual de munca la initiativa salariatului.

Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 500/2011privind Revisal, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca constituie element al registrului; numai cazurile de suspendare pe baza certificatelor medicale fac exceptie.
Asadar,  intrucat concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea acestui concediu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.

Suspendarea contractului de munca are doua efecte: salariatul nu mai presteaza activitatea profesionala, iar angajatorul nu mai plateste drepturile de natura salariala corespunzatoare.

In ceea ce priveste vechimea in munca, Articolul 16 alin. (4) din Codul Muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
De asemenea, constituie vechime in munca anumite perioade reglementate prin acte nrmative specifice. Concediul maternal constituie vechime in munca desi salariatul nu presteaza munca, intrucat OUG 111/2010 prevede astfel.

In acest moment, nu exista acte normative care sa prevada faptul ca durata perioadei in care o persoana se afla in concediu paternal constituie vechime in munca.

In schimb, aceasta perioada reprezinta stagiu de cotizare in sistemul de pensii. Salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu paternal pe durata acestui tip de concediu, care constituie venit salarial. Prin urmare, se platesc contributii la asigurarile sociale.

Revenind la suspendarea contractului de munca pe durata concediului paternal, aceasta poate constitui vechime in munca in cazul in care ste astfel prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil, in contractul individual de munca sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, potrivir specialistilor Portalcodulmuncii.ro, concediul paternal constituie stagiu de cotizare si poate constitui si vechime in munca, in conditiile in care contractul individual de munca sau contractul colectiv prevede acest lucru.

...Aflati mai multe despre concediul paternal >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]