OIM: Legea dialogului social trebuie sa respecte conventiile OIM

08 Februarie 2013
08 Februarie 2013
OIMlegea dialogului sociallegislatia munciireformesindicate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Blocul National Sindical a publicat scrisoarea Directorului General al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder, transmisa premierului Victor Ponta, o scrisoare in care acesta exprima sustinerea OIM pentru o reforma reala a legislatiei muncii si a legislatiei dialogului social astfel incat sa fie respectate conventiile de baza ale OIM.

Mai jos puteti citi scrisoarea:

"Stimate Domnule Prim-Ministru,

Am placerea de a va scrie cu privire la masa rotunda ce a reunit reprezentanti ai Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene, ai Bancii Mondiale si ai Organizatiei Mondiale a Muncii in data de 25 ianuarie a.c., pentru a discuta reformele realizate in domeniul legislatiei muncii in intervalul 2010-2011 si impactul acestor reforme. Intalnirea a fost de un real folos pentru toate partile, oferind ocazia de a discuta intr-un mod deschis si constructiv impactul reformelor asupra sindicatelor, patronatelor, a mecanismelor de negociere colectiva si rezultatul acestora.

Inteleg ca la aceasta masa rotunda a existat un consens larg asupra faptului ca reformele din 2011 au avut un impact negativ asupra sferei de actiune a negocierii colective. In special eliminarea posibilitatii de a inregistra si aplica contracte colective de munca, modificarile aduse regulilor de negociere colectiva la nivel sectorial si reglementarilor ce guverneaza reprezentativitatea sindicatelor si patronatelor au dus la o restrangere semnificativa a sferei de actiune a negocierii colective.

Mai mult, am fost informat ca s-a cazut de acord asupra necesitatii de a asigura viitoare cresteri salariale in linie cu productivitatea pentru a facilita astfel redresarea si cresterea incluziva pe termen mediu. De asemenea, a existat consens si asupra faptului ca realizarea acestui obiectiv impune implementarea unor politici salariale eficace si participarea partenerilor sociali reprezentativi. In plus, sunt necesare modificari legislative pentru ca actuala legislatie a muncii si a dialogului social sa se conformeze Conventiilor fundamentale ale OIM. Ma bucura in mod deosebit accentul care s-a pus pe procesul de dialog social tripartit national ca modalitate de realizare a acestor reforme.

Salut acest eveniment si doresc sa va asigur ca Organizatia Internatioanal a Muncii este pregatita sa va sprijine in acest proces de reforma".

Sursa: costelgilca.ro



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]