Guvernul a adoptat Normele metodologice la Legea nr.197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale urmare modificarilor si completarilor aduse acesteia prin Legea nr. 100/2024 care reformeaza sistemul de asistenta din Romania.
Actul normativ adoptat de Executiv stabileste ca, in vederea licentierii si relicentierii serviciilor sociale, furnizorii de servicii sociale au termen pana la 31 decembrie 2024 sa obtina autorizatia de securitate la incendiu sau, dupa caz, documentul justificativ din care sa reiasa faptul ca spatiul in care se asigura serviciul social nu se supune autorizarii, observa Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Hotararea de Guvern reglementeaza procedura de acreditare si cea de licentiere urmare a modificarilor legislative intervenite referitoare la termenul de solutionare a cererilor, completarea etapelor procesului de acreditare si licentiere, prin includerea evaluarii in teren, anterior acreditarii si anterior emiterii licentei provizorii de functionare, modificarea perioadei de valabilitate a licentei de functionare provizorie, etc. De asemenea, Hotararea de Guvern prevede posibilitatea inregistrarii documentelor intr-o platforma online (eRegistru), imediat ce aceasta va fi finalizata, revizuieste si completeaza formulare ca cel de licentiere, certificatul de acreditare, raport de evaluare etc.
Totodata, normele reglementeaza dispozitii tranzitorii de aplicare care aduc claritate si urmaresc aplicarea unitara a prevederilor legale.
Modificarile si completarile aduse Normelor metodologice vizeaza cresterea eficientei atat in ceea ce priveste verificarea prealabila a respectarii standardelor minime, cat si prestarea serviciilor sociale prin respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor la asistenta sociala, asistenta medicala, locuire, viata demna si independenta si participare la viata sociala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<