Guvernul a adoptat Normele metodologice la Legea nr.197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale urmare modificarilor si completarilor aduse acesteia prin Legea nr. 100/2024 care reformeaza sistemul de asistenta din Romania.
Actul normativ adoptat de Executiv stabileste ca, in vederea licentierii si relicentierii serviciilor sociale, furnizorii de servicii sociale au termen pana la 31 decembrie 2024 sa obtina autorizatia de securitate la incendiu sau, dupa caz, documentul justificativ din care sa reiasa faptul ca spatiul in care se asigura serviciul social nu se supune autorizarii, observa Ministerul Muncii si Justitiei Sociale.
Hotararea de Guvern reglementeaza procedura de acreditare si cea de licentiere urmare a modificarilor legislative intervenite referitoare la termenul de solutionare a cererilor, completarea etapelor procesului de acreditare si licentiere, prin includerea evaluarii in teren, anterior acreditarii si anterior emiterii licentei provizorii de functionare, modificarea perioadei de valabilitate a licentei de functionare provizorie, etc. De asemenea, Hotararea de Guvern prevede posibilitatea inregistrarii documentelor intr-o platforma online (eRegistru), imediat ce aceasta va fi finalizata, revizuieste si completeaza formulare ca cel de licentiere, certificatul de acreditare, raport de evaluare etc.
Totodata, normele reglementeaza dispozitii tranzitorii de aplicare care aduc claritate si urmaresc aplicarea unitara a prevederilor legale.
Modificarile si completarile aduse Normelor metodologice vizeaza cresterea eficientei atat in ceea ce priveste verificarea prealabila a respectarii standardelor minime, cat si prestarea serviciilor sociale prin respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor la asistenta sociala, asistenta medicala, locuire, viata demna si independenta si participare la viata sociala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<