Va informam ca patronatele si sindicatele si-au exprimat ingrijorarea vizavi de intentia Guvernului de a introduce alternativa in bani, pastrand facilitatile fiscale, la toate tipurile de tichete valorice.
Concret, discutam despre
tichete de masa, vouchere de vacanta, tichete-cadou, pana la tichete culturale si tichete de cresa, potrivit
Agerpres.
In acest sens, o scrisoare deschisa semnata de 35 de organizatii patronale si sindicale transmisa Executivului, declara ca pana in urma cu doua luni, in Parlamentul Romaniei s-a dezbatut acordarea unor facilitati suplimentare voucherelor de vacanta pentru a incuraja sectorul privat sa le acorde, iar Guvernul Romaniei negocia in Consiliul Tripartit marirea valorii nominale a tichetelor de masa la 35, respectiv 40 de lei:
"Acum, se discuta despre: taxarea suplimentara cu 10% CASS a tichetelor, suspendarea acordarii voucherelor de vacanta pentru sectorul public si, chiar, acordarea posibilitatii de a se acorda bani in locul tichetelor. Atragem atentia ca transformarea tichetelor in bani ar fi o greseala majora. Cel mai mult ar avea de pierdut chiar economia nationala, de aceea nu intelegem cum o astfel de masura ar putea fi discutata de Guvernul Romaniei. Banii nu vor ajuta la atingerea niciunui obiectiv: nu va mai exista certitudinea fiscalizarii acestor sume, practic statul pune la dispozitie mecanisme de alimentare a economiei subterane, nu se va mai atinge scopul pentru care sunt acordate, banii vor putea fi cheltuiti pentru tigari, pentru alcool, pentru jocuri de noroc si pentru orice altceva, inclusiv in strainatate, nu vor mai putea fi ajutate anumite categorii defavorizate (spre 2,5 milioane de oameni), pentru ca va deveni foarte dificila atragerea fondurilor europene pentru programele sociale, asa cum s-a intamplat pana in 2020", conform scrisorii mai sus mentionate.
Dar, exemplele din tarile vecine arata ca aceste idei nu sunt deloc inspirate, iar initiativele de acest gen s-au dovedit a crea mai multe probleme economice:
"In Cehia, dupa 2 ani de la introducerea alternativei in bani la tichete, se constata ca masura costa bugetul public anual intre 146 milioane euro si 215 milioane euro. Nu credem ca bugetul Romaniei isi permite un astfel de experiment. In Belgia, atunci cand s-a adus in discutie o astfel de masura (care nu s-a implementat insa niciodata), Consiliul Constitutional a reactionat cu fermitate si a atras atentia asupra unei eventuale discriminari: sumele acordate in bani sunt de fapt salariu, prin urmare fie primesc toti angajatii din tara facilitati fiscale identice pentru o parte a salariului, fie nu se implementeaza o astfel de masura. Toate organizatiile patronale, sindicale si publice semnatare ale acestei scrisori isi manifesta dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative in bani la tichete, indiferent de tipul de tichet. Romania trebuie sa continue acele politici publice care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului, nicidecum sa renunte la ele".
Precizam si ca scrisoarea deschisa adresata Guvernului este semnata de cele 24 de organizatii care acopera tot spectrul industriei ospitalitatii, reunite sub numele Alianta pentru Turism (APT), impreuna cu Federatia Patronatelor din Turism (FPTR), Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Federatia Patronatelor din Industria Ospitalitatii din Romania (FPIOR), Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), CNS Cartel Alfa, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), Blocul National Sindical (BNS), Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) Constanta, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, Asociatia Nationala a Statiunilor Balneare si Balneoclimatice si Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<