Se MODIFICA legea nr.263/2010! Ce categorii de persoane se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, FARA penalizare

modificare art.65 legea nr.263/2010pensionare cu doi ani mai devreme
Se MODIFICA legea nr.263/2010! Ce categorii de persoane se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, FARA penalizare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
UPDATE 31.05.2022
 
Va informam ca LEGEA nr. 161 din 27 mai 2022 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in  MONITORUL OFICIAL nr. 527 din 27 mai 2022. Astfel, legea va incepe sa produca efecte.
 
Stire initiala din 29.04.2022:

O noua categorie de persoane se poate pensiona cu 2 ani mai repede, in contextul in care presedintele Romaniei a semnat un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
 
Concret, alineatul (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
„(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta (...),respectiv in localitatile (...) Avram Iancu (...) din judetul Alba, (...) Isalnita din judetul Dolj, Tulcea (...) din judetul Tulcea (...), pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).
 
 
Practic, legea prevede ca „persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile:
 
 
  •     Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele,
 
precum si in localitatile
 
  •     Abrud, Avram Iancu, Baia de Aries, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba,
  •     Baita din judetul Bihor,
  •     Bacau si Onesti din judetul Bacau,
  •     Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud,
  •     Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov,
  •     Braila, Tichilesti si Chiscani din judetul Braila,
  •     Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin,
  •     Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj,
  •     Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna,
  •     Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj,
  •     Galati din judetul Galati,
  •     Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj,
  •     Balan, Corbu, Jolotca, Sandominic si Tulghes din judetul Harghita,
  •     Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Rachitova, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vata de Jos, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara,
  •     Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Borsa din judetul Maramures,
  •     Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova,
  •     Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava,
  •     Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis,
  •     Mina Altan Tepe si Tulcea din judetul Tulcea,
  •     Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea,
 
pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin.(4)”, se poate vedea in proiectul de lege, citat de alba24.ro.
 
In 2022 s-a stabilit ca salariatii care lucreaza sau au lucrat in activitati de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui, pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui, se vor putea pensiona mai devreme sau vor putea cere recalcularea pensiei. Mai multe detalii aici >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare art.65 legea nr.263/2010pensionare cu doi ani mai devreme

Data aparitiei: 31 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se MODIFICA legea nr.263/2010! Ce categorii de persoane se pot pensiona cu 2 ani mai devreme, FARA penalizare Nota: 4.5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]