Legea nr. 212/2023 a intrat in vigoare! Ce categorii de persoane se pot PENSIONA cu 2 ani mai repede?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
11 Iulie 2023
11 Iulie 2023
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Legea nr. 212/2023pensionare zone afectate de poluare
Legea nr. 212/2023 a intrat in vigoare! Ce categorii de persoane se pot PENSIONA cu 2 ani mai repede?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 629 din 10.07.2023.
 
Asa ca mai multe categorii de persoane care au lucrat in zonele mentionate mai jos se vor putea pensiona cu reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>>
 
 
Redam in cele ce urmeaza textul de lege:
 
Articol unic. — La articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
„(5) Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Abrud, Avram Iancu, Baia de Aries, Bistra, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana, Salciua si Zlatna din judetul Alba, Alunis, Arad, Cicir, Fantanele, Frumuseni, Horea, Mandruloc, Tisa Noua, Vladimirescu din judetul Arad, Pitesti din judetul Arges, Bacau, Comanesti si Onesti din judetul Bacau, Baita din judetul Bihor, Maieru, Rodna si Sant din judetul Bistrita-Nasaud, Codlea, Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov, Braila, Chiscani si Tichilesti din judetul Braila, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj, Galati din judetul Galati, Giurgiu din judetul Giurgiu, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni si Urdari din judetul Gorj, Balan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sandominic si Tulghes din judetul Harghita, Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Rachitova, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vata de Jos, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Borsa din judetul Maramures, Grinties si Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova, Brosteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava, Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, Mina Altan-Tepe si Tulcea din judetul Tulcea, Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4)."
 
Mai multe puteti vedea in expunerea de motive de AICI.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]