Comisia Europeana: acces la educatie si mai multe locuri de munca pentru romi

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Septembrie 2017
01 Septembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
locuri de munca romi 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
O evaluare realizata de Comisia Europeana, releva faptul ca sunt necesare mai multe eforturi pentru a imbunatati accesul romilor la educatie si la locuri de munca. In aceasta analiza a fost luat in considerare modul in care statele membre isi pun in aplicare propriile strategii nationale privind integrarea romilor si este evidentiata evolutia situatiei romilor incepand cu anul 2011.

Prim-vicepresedintele Frans Timmermans a declarat: „UE se intemeiaza pe valorile tolerantei si ale egalitatii. Nu toti cetatenii UE impartasesc aceste valori, ceea ce este inacceptabil. Daca se doreste eliminarea prejudecatilor, a segregarii si a discriminarii cu care romii se confrunta inca in momentul de fata, statele membre trebuie sa isi intensifice eforturile pentru a imbunatati integrarea persoanelor de etnie roma.”

Au fost observate urmatoarele evolutii:

    Educatie: a crescut numarul copiilor romi care participa in sistemele de educatie si ingrijire a copiilor prescolari (53 % in 2016, fata de 47 % in 2011), imbunatatirile cele mai semnificative fiind inregistrate in Spania, Slovacia, Bulgaria, Ungaria si Romania, in timp ce numarul celor care abandoneaza timpuriu scoala s-a redus (68 % in 2016, in scadere fata de 87 % in 2011). Aceste cifre continua sa fie prea ridicate, iar segregarea in invatamant ramane problematica in anumite tari, peste 60 % dintre copiii romi fiind separati de ceilalti copii in Slovacia, Ungaria si Bulgaria.

    Ocuparea fortei de munca: proportia in crestere a tinerilor romi care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (63 % in 2016, fata de 56 % in 2011) reprezinta un semnal ingrijorator ca tranzitia de la educatie la ocuparea fortei de munca si la alte domenii nu este eficace. Acest procent a crescut efectiv in Spania, Slovacia, Romania, Republica Ceha si Ungaria.

    Sanatate: lipsa unei asigurari medicale de baza ramane o problema foarte acuta in mai multe state membre. De exemplu, jumatate din populatia roma nu are acces la asigurarile medicale de baza in Bulgaria si Romania.

    Accesul la locuinte: accesul gospodariilor rome la servicii de baza (apa potabila si energie electrica) se imbunatateste, in special in Bulgaria, Romania, Slovacia si Republica Ceha, insa romii din Portugalia, Republica Ceha si Spania sunt din ce in ce mai frecvent victime ale discriminarii in ceea ce priveste accesul la locuinte, inclusiv la locuintele sociale.

Drept urmare, Comisia a solicitat depunerea de eforturi suplimentare, mai coordonate, pentru incluziunea comunitatii roma la nivel european, national si local.

Etape urmatoare

Pe baza acestei evaluari, Comisia va defini strategia nationala de integrare a romilor pentru perioada de dupa 2020, potrivit solicitarii primite de la statele membre UE.

De asemenea, a fost lansata o evaluare a eficacitatii, pertinentei si valorii adaugate a cadrului UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor. Toti cetatenii, organizatiile, institutiile si celelalte parti interesate sunt invitati sa isi exprime punctele de vedere in consultarea publica avand ca termen-limita data de 25 octombrie 2017.


In 2011, Comisia Europeana a adoptat un cadru UE pentru strategiile nationale de integrare a romilor, care are drept scop eliminarea decalajului dintre romi si restul populatiei in patru domenii principale: educatie, ocuparea fortei de munca, asistenta medicala si accesul la locuinte. Mai multe instrumente juridice, de politica si de finantare au fost mobilizate la nivel european pentru a promova incluziunea romilor. Totodata, Semestrul european promoveaza reforme ale politicilor generale de sprijinire a acestei incluziuni.


Sursa: europa.eu



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]