Ministerul muncii si Comisia Europeana: Dezbateri privind piata de munca si legea dialogului social

Resurse Umane1 ianuarie 2014piata de muncalucratori migrantiministrul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In data de 22 aprilie 2013 a avut loc la sediul MMFPSPV intrevederea doamnei ministru Mariana Campeanu cu domnul László Andor, comisar european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune. La discutii au participat si doamna Doina Pana, ministru delegat pentru dialog social, domnul Remus Pricopie, ministrul educatiei si domnul Mihnea Cosmin Costoiu, ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica.

Temele de discutie au fost: absorbtia Fondului Social European in perioada 2007 - 2013, pregatirea pentru perioada 2014 - 2020, Pachetul pentru Ocuparea Tinerilor si Initiativa pentru Ocuparea Tinerilor, dialogul social si parteneriatul social si incluziunea sociala a populatiei de etnie roma.

Doamna ministru Campeanu a multumit pentru sprijinul acordat de Comisia Europeana pana in prezent in ceea ce priveste pozitia adoptata de Comisie cu privire la declaratiile aparute in unele state membre cu privire la restrangerea drepturilor unor lucratori migranti la anumite tipuri de prestatii sociale.

Romania are deja contacte bilaterale puternice cu aceste state in perspectiva momentului 1 ianuarie 2014 pentru a transmite un semnal pozitiv de deschidere catre colaborare, dar si de intentie de a proteja drepturile lucratorilor romani care merg in aceste state si care respecta legislatia in vigoare, atat europeana cat si a statului respectiv.

De asemenea, a adresat multumiri pentru sprijinul Comisiei acordat demersurilor Romaniei si Bulgariei in favoarea ridicarii restrictiilor pe piata fortei de munca in statele care inca le mentin.

Doamna ministru Campeanu a transmis comisarului european ca obiectivul cheie al Guvernului roman este acela de a recupera intarzierile care exista in aplicare, de crestere a ratei de absorbtie si de evitare a dezangajarii automate. In acest scop, se are in vedere accelerarea verificarii cererilor de rambursare depuse de beneficiarii proiectelor finantate prin Fondul Social European.

Comisarul european a mentionat ca sunt vizibile progresele pe care le-a facut Guvernul Romaniei in ceea ce priveste cresterea ratei de absorbtie a Fondului Social European, acest fapt datorandu-se eforturilor conjugate ale expertilor romani si Comisiei Europene.

In aceeasi ordine de idei, doamna ministru Campeanu a precizat ca pentru pregatirea perioadei de programare 2014 - 2020, MMFPSPV a colaborat indeaproape cu Ministerul Fondurilor Europene si cu Ministerul Educatiei Nationale. Guvernul roman are in vedere doua directii prioritare ale alocarii fondurilor si anume: promovarea ocuparii si a mobilitatii fortei de munca (cu accent pe programele speciale destinate ocuparii tinerilor) si promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei (prin dezvoltarea sistemului de asistenta sociala si integrarea grupurilor vulnerabile, inclusiv a populatiei de etnie roma). De asemenea, a mentionat ca aspectul incluziunii sociale a populatiei roma este prioritar pentru Guvernul Romaniei.

La randul sau, domnul Remus Pricopie, ministrul educatiei a multumit reprezentantului Comisiei Europene pentru colaborarea foarte eficienta pe domeniul educatiei, rezultatele fiind concretizate in cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si in acest domeniu. Directiile prioritare de alocarea Fondului Social European in domeniul educatiei sunt: scaderea abandonului scolar, cresterea numarului cetatenilor romani care au studii superioare si promovarea formarii continue.

Interesul guvernului roman este sa realizeze o structura administrativa care sa permita o mai buna absorbtie in perioada 2014 - 2020.

Comisarul european a mentionat ca aceasta noua structura va trebui sa aiba o functionare optima, deoarece in anii trecuti s-a observat o lipsa a personalului profesionist care lucra in domeniul gestionarii fondurilor europene. De asemenea, este foarte importanta relatia dintre politicile guvernului si fondurile europene, in sensul ca resursele Uniunii Europene trebuie folosite in sprijinul politicilor.

Sursa: Ministerul Muncii




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umane1 ianuarie 2014piata de muncalucratori migrantiministrul muncii

Data aparitiei: 23 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministerul muncii si Comisia Europeana: Dezbateri privind piata de munca si legea dialogului social Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]