Societatea noastra este partener intr-un proiect fonduri structurale. In cadrul acestui parteneriat societatea are obligativitatea organizarii si sustinerii cursurilor de formare profesionala a adultilor, prin personal calificat.
Greseala:
Societatea noastra colaboreaza cu acest personal calificat pe baza conventiilor civile.
Consecinte:
Conventiile civile de prestari servicii se inregistreaza la Administratia Financiara in a carei raza teritoriala prestatorul isi are domiciliu, prin depunerea declaratiei 020 impreuna cu o copie a conventiei.
Societatea are obligatia platii impozitului pe venit, retinut la sursa cu cota de 10% conform art. 52 din Codul fiscal sau cu cota de 16%, conform art. 78 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, in functie de optiunea exercitata de persoana respectiva la incheierea contractului.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Potrivit art. 78 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, din punct de vedere al impozitului pe venit, sunt considerate venituri din alte surse veniturile primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II al acestei legi si conform optiunii exercitate de catre contribuabil.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Rezolvare:
Prestarea muncii poate fi efectuata numai prin incheierea contractelor individuale de munca.
Prin exceptie, mai pot fi incheiate conventii civile de prestari servicii numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta) si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia.
In plus, din punct de vedere fiscal, veniturile obtinute in baza unei conventii civile pot fi calificate de organele fiscale ca venituri de natura salariala daca sunt indeplinite criteriile prevazute la art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si cele ale pct. 67 din Norma metodologica de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv:
- partile care intra in relatia de munca, denumite in continuare angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
- partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator potrivit legii;
- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta, conform legii.
Veniturile acordate de societate personalului calificat pentru sustinerea cursurilor de formare profesionala a adultilor intrunesc aceste criterii.
Totodata raporturile dintre societate si personalul in cauza nu au caracter ocazional si nu exclud subordonarea acestuia fata de societate. Asadar, in situatia expusa nu pot fi incheiate conventii civile de prestari servicii.
Prin urmare, in momentul incheierii conventiei/contractului civil, persoanele fizice care obtin venituri din activitati desfasurate pe baza acestor contracte/conventii civile trebuie sa-si exercite in scris optiunea cu privire la modalitatea de impunere, prin considerarea veniturilor ca:
(1) venit din activitati independente, sau
(2) venit din alte surse
In situatia considerarii venitului obtinut drept “venit din activitati independente” tratamentul fiscal al acestor venituri, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, va fi:
Platitorul de venit are obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Cota de impunere este de 10% si se aplica asupra venitului brut. (art. 52).
In aceasta situatie platitorul de venit va depune Formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit ” la organul fiscal competent. Termenul de depunere este pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, a anului urmator celui in care se platesc veniturile.
Punctul 641 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual este stabilit in sistem real si pentru care platitorii de venituri au obligatia retinerii la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate in conformitate cu art. 52 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, determina venitul net anual pe baza contabilitatii in partida simpla.
In situatia considerarii venitului obtinut drept “venituri din alte surse” tratamentul fiscal al acestor venituri va fi:
Potrivit art. 79 din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
Platitorul de venit va vira impozitul retinut la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Platitorul de venit va depune la organul fiscal competent Formularul 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit “. Termenul de depunere este pana in ultima zi a lunii iunie inclusiv, a anului urmator celui in care se platesc veniturile.
De asemenea, platitorul de venit va declara impozitul pe venit calculat si retinut in Formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”. Declararea se face lunar, potrivit Instructiunilor de completare a formularului 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", aprobate prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 101/2008 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ceea ce priveste contributiile sociale, platitorul nu are alte obligatii de calculare, retinere, virare si declarare, insa persoana fizica poate avea astfel de obligatii in nume propriu, in functie de situatia sa personala si de tratamentul fiscal al veniturilor.