In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in conformitate cu dispozitiilor art. 80 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Anularea deciziei de concediere are drept consecinta inlaturarea in mod retroactiv a efectelor deciziei de concediere, astfel incat angajatorul are obligatia platii unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul daca nu ar fi fost concediat, astfel cum rezulta din dispozitiile art. 80 alin. (1) din Codul muncii, republicat.
Astfel, angajatorul are obligatia platii unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul pe durata cuprinsa intre data concedierii si cea in care salariatul este reintegrat efectiv.
Din punct de vedere al impozitului pe venitul din salarii, conform prevederilor art. 57 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul veniturilor din salarii si/sau al diferentelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare privind veniturile realizate in afara functiei de baza la data platii, si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.
Astfel, impozitul pe venit se calculeaza si reține la luna plații conform reglementarilor legale in vigoare la data platii venitului si se vireaza pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit.
Din punct de vedere al contributiilor sociale, vor fi avute in vedere prevederile pct. 27 si 28 din Normele metodologice date in aplicarea art. 29618 din Codul fiscal:
Concedierea perfect legala
Portal Codul Muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
27. Pentru calculul contributiei de asigurari sociale in cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, cat si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, in vederea stabilirii punctajului lunar prevazut de legea privind sistemul unitar de pensii publice, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
28. Pentru calculul contributiilor sociale, altele decat cele prevazute la pct. 27, in situatia hotararilor judecatoresti ramase definitive si irevocabile, prin care se stabilesc obligatii de plata a unor sume sau drepturi reprezentand salarii, diferente de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferente de venituri asimilate salariilor, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale, precum si in cazul in care prin astfel de hotarari s-a dispus reincadrarea in munca a unor persoane, sumele respective se defalca pe lunile la care se refera si se utilizeaza cotele de contributii de asigurari sociale care erau in vigoare in acea perioada.
Asadar, contributiile sociale se calculeaza si se retin la data efectuarii platii dar vor fi evidentiate si calculate potrivit legislatiei aplicabile in lunile la care se refera.
Pentru contributiile sociale, in situatiile in care au fost acordate drepturi banesti in baza unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, precum si in situatiile in care prin astfel de hotarari se dispune reincadrarea in munca a unor persoane, se intocmesc declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni, bifandu-se cu X casuta corespunzatoare de pe formular.
Asadar, pentru contributiile sociale veti intocmi declaratii rectificative corespunzatoare fiecarei luni.
Rectificarea o veti realiza in functie de perioada de raportare dupa cum urmeaza:
- pentru perioadele de raportare incepand cu 1 iulie 2012, declaratia 112 se rectifica in conformitate cu prevederile Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. 1045/2012 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";
- pentru perioadele de raportare cuprinse intre 1 ianuarie 2011 si 30 iunie 2012, declaratia 112 se rectifica in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate";
- pentru perioadele de raportare anterioare datei de 1 ianuarie 2011 se vor depune declaratii rectificative potrivit legislatiei specifice in vigoare in perioada la care se refera aceste declaratii.
Vor fi calculate si virate toate contributiile sociale aferente veniturilor salariale.