In acest sens, legea prevede ca aceste venituri din drepturi de proprietate intelectuala sunt cele survenite din valorificarea drepturilor industriale precum: inventii (cu exceptia realizarilor tehnice), know-how, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea.
In ceea ce priveste impozitarea, beneficiarul veniturilor din din drepturi de autor poate alege sa plateasca impozit prin retinere la sursa reprezentand plati anticipate (potrivit dispozitiilor art. 52 alin.(2) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10 % la venitul brut) sau prin stabilirea impozitului pe venit ca impozit final (conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut).
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale, este important de retinut ca persoanele care realizeaza cu regularitate venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala de asigurari sociale.
Baza lunara de calcul la care se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale in cota de 10,5%. o reprezinta venitul brut diminuat cu cota de cheltuiala prevazuta la art. 50 alin. (1) lit. a) sau, dupa caz, la art. 50 alin. (2) lit. a) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Cu privire la contributia pentru concedii si indemnizatii, se mentioneaza ca OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate instituie dreptul, nu obligatia persoanelor care realizeaza venituri din drepturi de autor, de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.
Daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.
Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia, pentru veniturile realizate, de a plati contributia individuala la sistemul asigurarilor pentru somaj.
In ceea ce priveste obligatiile declarative ale beneficiarului venitului, pana pe data de 15 mai a anului curent pentru anul anterior trebuie depusa declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) - doar in cazul in care unitatea retine impozit de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.
In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane" - in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.