Drepturi de autor in 2015, 2016 si 2017. Contributii si impozite, drepturi si obligatii, formulare si exemple de calcul

Maria Nicutar
Maria Nicutar
16 Septembrie 2015
16 Septembrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
drepturi de autordrepturi autorcontributii drepturi de autorsanatate drepturi de autorpensii drepturi de autor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu toti lucram cu angajatorii nostri avand incheiat un contract individual de munca. Unii obtin venituri din drepturi de autor.

Mai sunt si angajatii care pe langa veniturile din salarii in baza unui contract individual de munca (CIM), obtin si venituri dintr-un contract de drepturi de autor.

Recent, in lumina noilor modificari aduse de Noul Cod Fiscal, au existat miscari importante si in ceea ce priveste contributiile pentru veniturile din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala - drepturi de autor si drepturi conexe.

Plecam de la cateva idei de baza, pe care trebuie sa le intelegem perfect cand discutam despre drepturi de autor:

1. Conform art. 7 lit. a) din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator.

2. Nu poti lucra cu CIM si cu drepturi de autor in cadrul aceleiasi companii/ firme.

In acest moment, in 2016, daca obtii venituri din salarii (contract individual de munca) si din contract de  drepturi de autor, se pune problema platii impozitului de 16% si a CAS-ului de 10.5%.

Impozitul de 16% se poate retine la sursa, de catre angajator sau mai exista si varianta ca  doar 10% sa se retina la sursa si restul pana la indeplinirea cotei de 16% sa fie achitat la regularizare.


3. Daca ai CIM si ai si contract de drepturi de autor, din 2017, se vor retine si contributii la sanatate pentru contractul de drepturi de autor, chiar daca ai si un contract individual de munca, prin care oricum se retin contributii la sanatate.

Cu alte cuvinte, din 2017, vei vira contributii la sanatate si pe CIM, dar si pe contractul de drepturi de autor. Aceasta situatia apare in acest moment in cazul persoanelor care detin si CIM, dar si PFA. Ei platesc de doua ori contributia la sanatate, o data pentru contractul individual de munca si inca o data pentru veniturile obtinute ca PFA.

Deci, atentie! Abia din 2017 se vor retine contributii la sanatate pentru DPI chiar daca exista si CIM in paralel.

In 2016, nu se vor retine contributii la sanatate pe contractul de drepturi de autor daca ai in paralel contract individual de munca, pe care cotizezi la sanatate.


4. Din ianuarie 2016, persoanele care obtin venituri din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala vor plati CAS, adica vor cotiza la pensie, CHIAR DACA deja cotizeaza prin intermediul unui CIM (contract individual de munca).

In acest moment, daca ai contract individual de munca si ai si contract de drepturi de autor, trebuie sa se vireze statului 16% impozit si CAS de 10,5%.

Din ianuarie 2016, platim contributia la pensie de doua ori, o data pe CIM si inca o data pe contractul de drepturi de autor.

Daca ai mai multe contracte de drepturi de autor, vei plati CAS pe fiecare dintre ele!


Ce se intampla in prezent daca ai doar contract de drepturi de autor?

Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.


Schematic:

Drepturi de autor in 2016 si in 2017, conform informatiilor pe care le detinem pana in luna martie 2016:


2016
Venituri din salarii (CIM) si Venituri din Drepturi de Autor in 2016:
16% impozit pe venit si 10.5% CAS (Pensie)

DOAR Venituri din Drepturi de Autor in 2016: 16% impozit pe venit, 10,5% CAS (Pensie), 5,5% CASS (Sanatate), 0,5% (Somaj)

Venituri din Pensie si Venituri din Drepturi de Autor in 2016: 16% impozit pe venit


2017
Venituri din salarii (CIM) si Venituri din Drepturi de Autor in 2017:
16% impozit pe venit, 10,5% CAS (Pensie), 5,5% CASS (Sanatate)

DOAR Venituri din Drepturi de autor in 2017: 16% impozit pe venit, 10,5% CAS (Pensie), 5,5% CASS (Sanatate), 0,5% (Somaj)

Venituri din Pensie si Venituri din Drepturi de Autor in 2017: 16% impozit, CASS 5,5% plafonat



CASS pentru Venituri din Drepturi de AUTOR

In 2016, persoana care realizeaza venituri din drepturi de autor nu datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale de sanatate daca realizeaza concomitent si:

- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de  membru al unei  intreprinderi familiale;
-venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil , precum si a contractelor de agent;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara.

Daca beneficiarul veniturilor din drepturi de autor nu se incadreaza in niciuna dintre aceste situatii platitorul veniturilor va retine si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (5,5%).


CAS pentru Venituri din Drepturi de AUTOR pentru pensionari

Nu datoreaza contributia de asigurari sociale persoanele asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme.


Ce trebuie sa stim despre formularul 112?

"Veniturile din drepturi de propietate intelectuala cu retinere la sursa se declara de platitorul venitului in fomularul 112 - Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Anual, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent trebuie sa se depuna declaratia informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit (declaratia 205).

Anual, pana pe data de 25 mai a anului curent pentru anul anterior beneficiarul venitului trebuie sa depuna declaratia privind veniturile realizate (declaratia 200) – doar in cazul in care platitorul retine impozit de 10%.", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro

Atentie la faptul ca atunci cand se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 200.

In termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit trebuie depusa declaratia 020 Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane – in cazul in care unitatea retine impozitul de 10%. In cazul in care se opteaza pentru retinerea impozitului final de 16%, persoana fizica nu mai este obligata sa depuna declaratia 020.

In situatia in care se opteaza pentru retinere la sursa a 16% impozit din veniturile de drepturi de autor, salariatul are obligatia sa depuna, la Administratia financiara teritoriala, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului, venit numai contractul de drepturi de autor nu si declaratia 020.


Venituri din drepturi de autor si indemnizatia de maternitate!

Atentie mare la faptul ca pentru veniturile din drepturi de autor nu se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii si pe cale de consecinta aceste venituri nu intra in baza de calcul a indemnizatiei de maternitate.




Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe a fost modificata de doua ori in cursul anului 2015, prin intermediul urmatoarelor doua legi:


 LEGEA nr. 210 din 21 iulie 2015 pentru completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 550 din 24 iulie 2015.


 LEGEA nr. 53 din 24 martie 2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe a fost publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 25 martie 2015.


Surse: PortalCodulMuncii.ro
Economica.net
CariereOnline.ro
Consilier Juridic Gabriela Dita





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]