Venituri din drepturi de autor. Ce impozit si contributii se retin?

18 Decembrie 2013
18 Decembrie 2013
Contributiivenituri din drepturi de autorimpozitcontract drepturi de autor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vom stabili mai jos cum tratam un contract pe drepturi de autor, unde se inregistreaza, ce taxe si contributii se platesc si cine le plateste.

Contractul de drepturi de proprietate intelectuala se intocmeste in 3 exemplare. Un exemplar ramane la emitentul contractului si doua exemplare vor fi inmanate beneficiarului drepturilor de autor.

Acesta in termen de 30 de zile de la semnarea contractului are obligatia sa il inregistreze la administratia financiara de domiciliu. Ambele exemplare vor fi prezentate la administratia financiara impreuna cu declaratia 020 in doua exemplare.

Odata cu semnarea contractului beneficiarul drepturilor de autor va declara daca obtine si alte venituri si daca doreste retinerea la sursa a cotei unice de impozit (16%).

Platitorul veniturilor are obligatia sa retina la sursa 10% iar beneficiarul sa depuna declaratia 200, pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care obtine venmiturile.

1. Contractul il inregistreaza beneficiarul veniturilor din drepturi de autor in termen de 30 de zile de la semnare.

2. In functie de veniturile obtinute de beneficiarul drepturilor de autor precum si de declaratia acestuia se retine la sursa: 10% impozit pe venit (sau 16% daca acesta a optat pentru retinere la sursa a cotei de 16%); daca beneficiarul veniturilor are calitatea de salariat sau de pensionar impozitul pe venit este singura taxa. Daca drepturile de autor sunt singurele venituri obtinute se retine la sursa atat contributia la sanatate in cota de 5,5% cat si contributia la asigurarile sociale de stat in cota de 10,5%.

Astfel, conform art. 296 indice 22 alin. (5) din Codul fiscal pentru persoanele prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f), baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Printre veniturile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1) lit. f) se regasesc si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala astfel incat asupra acestor venituri contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Daca venitul din drepturi de autor este mai mic decat salariu minim pe economie platitorul venitului nu va calcula contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (5,5%) la salariu minim pe economie ci la venitul constand in diferenta dintre venitul brut si cota de cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal de 20% iar organul fiscal cu ocazia impunerii anuale va efectua regularizarea.

Mai jos aveti un exemplu pentru situatia in care beneficiarul veniturilor a optat pentru impozit final si datoreaza contributii sociale (CAS si CASS) iar venitul este de 50 de lei.

Venit brut Cheltuieli deductibile 20% Baza de calcul contributii CAS 10,5% CASS 5,5% Venit baza de calcul impozit Impozit 16%
1 2=1x20% 3=1-2 4=3x10,5% 5=3x5,5% 6=1 7=6x16%
50 10 40 4 2 50 8

Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]