Contributii sociale: Reguli aplicabile dupa 1 iulie 2012

14 Martie 2012
14 Martie 2012
contributii socialecontractecodul fiscalasigurari sociale de sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Din punctul de vedere al impozitului pe venit, regulile aplicabile sunt cele de la art. 52 alin. (1) lit. a)-c), alin. (2) si alin. (3) din Codul fiscal sau art. 521 alin. (1) din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al contributiilor sociale obligatorii, in cazul persoanelor care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala, al celor care obtin venituri in baza contractelor/conventiilor civile, precum si al contractelor de agent, venituri din expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara avem reguli noi, reglementate de Capitolul II – art. 296^21 alin. (1) lit. f).

Incepand cu 1 iulie, pentru veniturile prevazute mai sus (de la art. 52 alin. (1)), platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a:
- contributiei individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% – conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (2) din Codul fiscal;
- contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% conform art. 296^21 alin. (1) si art. 296^26 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Retinem asadar ca NU se va mai datora contributia individuala la fondul pentru somaj, introducandu- se obligatia retinerii la sursa de catre platitorul de venit a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, obligatie inexistenta in vechile prevederi.

Observam de altfel ca incepand cu 1 iulie 2012 s-a largit sfera categoriilor de venituri pentru care platitorul de venit are obligatia retinerii la sursa a contributiilor individuale de asigurari sociale si de sanatate, fiind incluse pe langa veniturile din drepturi de proprietate intelectuala si conventii/ contracte civile si:
- veniturile obtinute in baza contractelor de agent;
- veniturile obtinute din activitatea de expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara;
- venituri obtinute de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit Titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]